Vadegust
Sis condiments que fem servir ordinàriament estan adulterats
agraph -->

La Comissió Europea ha publicat un informe, que ha recollit l’OCU, sobre l’autenticitat de diverses herbes aromàtiques i espècies que es comercialitzen a la Unió Europea. És el major estudi d’aquest tipus dut a terme i l’ha realitzat el Centre Comú de Recerca (JRC, Joint Research Centri). Els resultats són molt reveladors i posen de manifest l’adulteració d’aquesta mena de productes.

La Unió Europea analitza més de mil productes

Els resultats es van obtenir a partir de 1.885 productes que els 21 països de la UE van enviar al centre de recerca per a la seva anàlisi. Noruega i Suïssa també van aportar mostres. Per a determinar el risc de frau es van utilitzar diverses tècniques analítiques complementàries d’última generació, fins a aconseguir un total de 9.926 anàlisi.

L’estudi es va realitzar dins del pla de control coordinat de la Unió Europea i es va centrar en sis condiments, els que compten amb un major número d’alertes registrades a la UE per problemes d’autenticitat:

 • Comí (Cuminum cyminum).
 • Cúrcuma (Curcuma longa).
 • Orenga (Origanum vulgare).
 • Pebre roig/vitet. Tots dos condiments pertanyen a la mateixa espècie botànica: Capsicum annuum.
 • Pebre (Piper nigrum).
 • Safrà (Crocus sativus)
Un grapat d’orenga | Pixabay

Més problemes en l’orenga

La taxa de sospita més baixa (6%) es va trobar els dos condiments seleccionats de l’espècie Capsicum annuum (el pebre roig i el vitet). En els altres casos és major, però és l’orenga la que ha sortit pitjor parada: es va observar risc de contaminació, generalment amb fulles d’olivera, en gairebé la meitat dels casos. Per a l’OCU, que gairebé la meitat de l’orenga que es ven a Europa estigui adulterat és un greu problema, per la qual cosa demana un major control.

La majoria de les mostres sospitoses contenien material vegetal no declarat, la qual cosa pot ser un risc, per exemple, per a les persones sensibles o al·lèrgiques a aquestes altres espècies botàniques. A més, en un 2% de les mostres analitzades es van detectar colorants no autoritzats. No obstant això, en algunes de les espècies, com el safrà, aquest problema s’ha detectat amb major freqüència (trobem colorants no autoritzats en 12 de les 141 mostres de safrà analitzades).

En qualsevol cas, aquestes adulteracions suposen un engany al consumidor, que està pagant un alt preu per un producte amb característiques inferiors.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: ciutadà a febrer 06, 2022 | 10:48
  ciutadà febrer 06, 2022 | 10:48
  A casa habitualment , de tots aquests condiments, només gastem el pebre negre. Però, caram!. És ben bé què no n'hi ha un pam de net.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa