Vadegust
Sis aliments que porten gluten i no ho diries mai

No només hi ha persones al·lèrgiques al gluten, sinó que també n’hi ha que es declaren intolerants. Tot i això, la comunitat mèdica descarta utilitzar el terme intolerant i prefereix parlar de sensibilitat al gluten no celíaca (SGNC). A més, no serveix l’autodiagnòstic que moltes persones no celíaques fan per a eliminar el gluten de la seva dieta, un fet que pot resultar contraproduent si no existeix un diagnòstic de celiaquia o sensibilitat per part d’un facultatiu.

En qualsevol cas, les persones que pateixen la malaltia celíaca (un 1% de la població, malgrat que el 30% té predisposició genètica, però no la desenvolupa), així com aquelles diagnosticades com a sensibles al gluten, han d’anar amb compte amb alguns aliments que, encara que no ho sembli, poden contenir traces de glútens en la seva composició. Aquests són alguns d’ells, segons publica ‘La Vanguardia‘.

1. Cervesa

La cervesa és la beguda més consumida del món (amb permís, és clar, de l’aigua), i compta amb nombroses versions sense gluten en el mercat, ja que l’original s’elabora amb cereals que contenen aquesta proteïna. No obstant això, un estudi de la Universitat del País Basc en col·laboració amb la Associació de Celíacs de Catalunya indica, després de l’anàlisi de més de 100 cerveses tant amb gluten com sense, que fins al 7% de les etiquetades com “sense gluten” presenten en realitat quantitats superiors al límit legal acceptat (20 mg/kg).

2. Sangria

Alguns licors com la sangria, els negres d’estiu o combinats han de revisar-se abans del seu consum, ja que poden contenir traces de glútens. Així ho assenyala la Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya (FACE), que recorda que entre les begudes espirituoses sense gluten es troben l’anís, l’aiguardent, el brandi, el conyac, la ginebra, el rom, el tequila, el pacharán, els vins, els espumosos i, finalment, el whisky i el vodka. Aquests dos últims “van estar molt temps prohibits, igual que la cervesa, però amb el procés de destil·lació, el gluten del whisky i el vodka procedent de cereals desapareix, per la qual cosa és una beguda apta per a celíacs”, afirma la FACE. “Això sí, amb molt d’alcohol”, recorda.

3. Batuts de llet i fruita

Alguns batuts de llet i fruita poden contenir gluten, tret que s’especifiqui el contrari. Malgrat que cada vegada existeixen en el mercat més opcions aptes per a celíacs, el millor és preparar-los a casa batent fruites amb iogurt, llet o beguda vegetal, ja que, a més, les opcions que es comercialitzen solen portar en molts casos sucres afegits.

Dos batuts de llet i fruits vermells | Pixabay

4. Cafè de càpsules

Un producte tan aparentment innocu per als celíacs com un senzill cafè de càpsula pot ser una arma de doble tall, ja que en alguns casos poden ocultar traces de glútens en la seva composició. Això es deu al fet que algunes càpsules amb sabors (xocolata, caramel, espècies…) poden contenir gluten, de manera que la millor manera de garantir un consum segur és optar per aquelles sense saboritzants o additius.

5. Companatges de gall dindi

Molts aliments processats com els companatges de pollastre o gall dindi, entre d’altres, també poden portar gluten, tret que l’etiqueta indiqui el contrari. És convenient recordar que quan la denominació de venda inclou el terme companatge significa que és un derivat carni al qual s’han afegit fècules, és a dir ingredients de menor valor nutricional que la carn. Si no porta la paraula companatge, el gall dindi o pollastre que tenim a les nostres mans no pot contenir fècules.

6. Cremes de verdures industrials

L’Associació de Celíacs de Catalunya, per part seva, recorda que entre els vegetals que no contenen gluten i que es poden consumir sense problemes es troben “totes les verdures, hortalisses i bolets comestibles: fresques i congelades, sense cuinar”. Afirma, no obstant això, que entre les que poden contenir gluten o s’han de consultar es troben “les verdures i hortalisses precuinades, deshidratades, congelades-manipulades, IV gamma i cremes de verdures industrials”. En aquest apartat, també s’inclouen “les patates prefregides congelades, així com els llegums en conserva, granel i germinats de soia en conserva”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa