Vadegust
La síndria, val la pena consumir-la malgrat el seu preu?

El 3 d’agost se celebra el dia Internacional de la síndria, una de les fruites preferides pels catalans, i no només a l’estiu, sinó durant tot l’any. Segons dades de Nutririenda, és la quarta fruita més consumida a l’any per darrere de la taronja, el plàtan i la poma.

Enguany, el seu preu ha augmentat gairebé un 60% respecte a l’any passat, i la raó principal no només és l’augment de la inflació a causa de la guerra d’Ucraïna o l’augment dels costos de transport, sinó que no hi ha suficient oferta per a la demanda que hi ha, ja que la producció ha descendit aquest any degut a les condicions meteorològiques adverses.

Històricament cada espanyol consumia uns 8 kg a l’any, dels quals, el 80% es feia a l’estiu, ja que la temporada a Espanya va de juny a setembre, encara que, en les últimes setmanes el seu consum ha arribat a descendir un 50%. Per territoris, el País Valencià és el que més en consumeix, seguida de Castella-la Manxa, Catalunya, Illes Balears i Navarra.

Però, val la pena consumir-la malgrat el preu que té actualment? En primer lloc cal dir que el consum de fruita diàriament és fonamental per a tenir una bona salut, ja que la fruita és una de les majors fonts de vitamines, minerals, fibra i aigua per al nostre organisme. El seu consum aporta antioxidants, micronutrients i proporciona molta energia. A més, aporta poques calories i contribueix a una dieta equilibrada.

En el cas de la síndria, la resposta és sí, ja que aporta multitud de vitamines com l’A, la C i algunes del grup B, també minerals com el potassi, calci i fòsfor. El 95% de la seva composició és aigua, per la qual cosa aporta només 20 calories per cada 100 grams, convertint-la en una fruita ideal per a la salut.

Beneficis de la síndria per al nostre organisme

1. Conté grans quantitats de licopé, un carotenoide antioxidant que ajuda a protegir les cèl·lules del mal oxidatiu. La síndria és una de les principals fonts alimentàries d’aquest fitoquímic.

2. Destaca la seva aportació de potassi, un mineral que contribueix al funcionament normal dels músculs i del sistema nerviós.

3. Destaca el seu contingut en vitamina Al, fet que, al costat de la resta de l’alimentació, contribueix al manteniment de la pell i de la visió en condicions normals.

4. És font de betacarotè que es converteix en vitamina A, per la qual cosa és una gran aliada de la salut visual.

5. Aporta luteïna. Un carotenoide que dona color als aliments i que es troba de manera natural en la nostra retina de l’ull.

Trossos de síndria | Cedida

6. La síndria destaca per ser una fruita molt refrescant. De fet, és la fruita que més contingut en aigua té (95%). Ideal per a prevenir la retenció de líquids i la deshidratació.

7. Posseeix citrulina, un aminoàcid no essencial precursor de l’arginina i de l’òxid nítric. Una substància molt utilitzada en complements alimentosos per a esportistes.

8. És excel·lent per a controlar el pes ja que emplena i posseeix poques calories, gràcies al seu alt contingut en aigua.

9. A més, conté petites quantitats de vitamina C, vitamina B6 i calci. La vitamina C, que és antioxidant, contribueix a bloquejar els radicals lliures, unes molècules que acceleren l’envelliment cutani, i que afavoreixen l’aparició d’arrugues i flaccidesa en la pell. A més, intervé en la producció de col·lagen. Igualment, contribueix al fet que el sistema immunitari funcioni correctament. El calci és un mineral que intervé a mantenir la salut òssia en correcte estat. Finalment, la vitamina B6 ajuda a disminuir el cansament i la fatiga.

Per si sola, la síndria no cobreix les necessitats bàsiques d’aquests tres nutrients pel que el més recomanable és que afegim a la nostra dieta també fruites i verdures de temporada com el meló, carabassó, l’enciam (font de vitamina C), plàtan i pebrot vermell (de vitamina B6), o que incloguem fruita seca com les ametlles, els festucs o llavors de sèsam que són font de calci i, d’aquesta manera, ajudar a completar les necessitats bàsiques de vitamina C, B6 i calci.

Com triar una síndria correctament

La síndria ha de tenir un to fosc, però sense brillar i sense cops ni rugositats. L’interior ha de ser vermell, ja que si està blanquinós és que li falta maduració.

Ha de pesar ja que això significarà que té abundant aigua i està sucosa, i és important que tingui una taca groguenca en un dels costats, és l’anomenada taca del sòl, on es va recolzar a la terra. Com més fosca sigui la taca millor, ja que significarà que ha madurat més.

Cada vegada es venen més síndries tallades en trossos, ja que d’aquesta manera es consumeix amb més facilitat. A més, es pot triar millor ja que es veu l’interior, però cal anar amb compte ja que una vegada obertes comencen a fer-se malbé, per la qual cosa, si la comprem d’aquesta manera, cal deixar-les en la nevera i no consumir-la passats més de tres o quatre dies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa