A vegades, quan bevem alcohol ens fixem i veiem que la pell se’ns ha enrogit, especialment la de la cara. Doncs bé, cal anar molt en compte amb aquest fet, i no passar-lo per alt. Aquesta és una reacció que els experts anomenen Alcohol Flush Reaction (reacció de rubor a l’alcohol), i que es calcula que afecta 500 milions de persones a tot el món.
Ara, una investigació de la Universitat Nacional de Seül publicada a la revista ‘Nature’, i que recull ‘La Vanguardia‘ afirma que els qui pateixen aquest rubor en consumir begudes alcohòliques podrien tenir un major risc de patir una depressió.
L’enrogiment s’origina quan no es metaboliza de manera eficaç l’acetaldehíd tòxic derivat de l’alcohol, així que aquesta resposta podria ser un indicador potencial dels riscos per a la salut associats a aquesta beguda, segons han observat els investigadors. Per això, van decidir examinar l’associació entre la resposta d’enrogiment per alcohol i el risc de depressió en la població general de Corea del Sud.

L’anàlisi va incloure 139.380 homes de 40 a 59 anys d’edat que prenien més de 5 grams d’alcohol al dia. A més, es van usar dades de l’Enquesta de salut de la comunitat coreana de 2019.
Per a avaluar aquesta relació entre la reacció de rubor a l’alcohol i la depressió, van fer una anàlisi de regressió logística que va posar en evidència que els subjectes que es ruboritzaven (un terç dels participants de l’estudi), en comparació amb els que no ho feien, tenien un risc significativament major de depressió. També van observar que la possibilitat de patir aquest trastorn era encara més alta en els qui s’enrogien i prenien més de 15 grams d’alcohol al dia.
D’altra banda, els qui havien experimentat enrogiment en el passat, però que actualment no ho feien, no presentaven un risc més alt de patir aquest trastorn mental.