Vadegust
Si continuen les restriccions d’aigua no hi haurà aliments de proximitat

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha avisat aquest dimecres que si continuen les restriccions d’aigua no es podran produir aliments de proximitat durant aquesta campanya i les properes. L’organització agrària ha alertat de la greu situació que pateix el sector arreu de Catalunya però en especial a els comarques de Ponent, on els regants del Canal d’Urgell estan pràcticament sense reserves a la conca del Segre i podrien patir un tall de subministrament al maig.

Així ho han explicat dos representants de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, Martí Costal, cap de la sectorial de l’Aigua i Sergi Balué, cap de la sectorial de Fruita Dolça. Per tot plegat, han criticat al Govern per no haver fet els “deures” i demanen ajuts directes així com un repartiment “equitatiu” de l’aigua. Dilluns que ve s’ha convocat una taula agrària amb el sector i l’Administració on s’abordarà aquesta qüestió.

“Produïm aliments, podem prescindir de moltes coses, però no de menjar i beure, per tant, l’agricultura i la ramaderia són essencials per obtenir aliments de qualitat i proximitat”, ha insistit Martí Costal. Segons el cap de la sectorial de l’Aigua, caldria prioritzar la seva producció perquè és de primera necessitat, a més de garantir el bon manteniment del territori, del seu teixit econòmic, la gestió del medi, evitar incendis, entre altres aspectes positius.

Martí Costal, cap de la sectorial de l’Aigua i Sergi Balué, cap de la sectorial de Fruita Dolça | JARC

A Catalunya amb la producció actual d’aliments no arribem a un 39% d’autosuficiència alimentària, segons l’IRTA. ”Si hem d’importar més aliments”, ha explicat Costal “tindrà un preu. Per una banda, perdem sobirania alimentària, depenem de països tercers, i a més, suposarà un impacte en el medi ambient, amb més petjada de CO2 i sense garanties des del punt de vista de les normatives mediambientals, laborals, sanitàries que complim a la UE”. Com el peix que es mossega la cua aquesta petjada ambiental contribueix al canvi climàtic, que provoca la sequera, les altes temperatures que fan que s’evapori l’aigua, entre altres episodis adversos, afegia el cap de la sectorial de l’Aigua.

El sector agrari és un dels que suporten un major control, pel que fa al consum de recursos hídrics, però no es té en compte molts factors, com que l’agricultura i la ramaderia retornen part d’aquesta aiguaen forma d’aliments, és a dir, “nutrients i hidratació”, ha puntualitzat Martí Costal. Hi ha un retorn d’aquesta aigua també als cultius a través de l’evotranspiració.

Malgrat que des del sector primari s’ha fet un enorme esforç per reduir el consum d’aigua, el representant de JARC reconeix que encara queda molt camí per a fer-ne un ús més eficient. En aquest sentit, reclama suport econòmic perquè els pagesos puguin realitzar les inversions necessàries.

“Fa anys que s’hauria d’haver treballat en alternatives i no haver d’estar mirant al cel. No se li està donant la urgència que caldria, una mostra és que la data prevista per celebrar la Taula Nacional de l’Aigua és al mes de juny“; ha conclòs Costal.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a abril 19, 2023 | 14:28
    Observador abril 19, 2023 | 14:28
    Si no plou no hi haurà aliments de proximitat ni de llunyania.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa