Vadegust
Senyals que et dona el cos quan prens massa sal

La sal ens agrada a tots, especialment per afegir a plats que ens han quedat una mica insípids. Però el consum excessiu de sal no és bo per a la salut. Segons l’Organització Mundial de la Salut, no s’han de sobrepassar els 5 grams al dia de sal, una quantitat que equival a una culleradeta de postres. En prenem, de mitjana, entre 9 i 12 grams diaris. I el nostre cos ens dona senyals, quan aquest consum és excessiu, i RAC1 n’ha fet un recull:

HIPERTENSIÓ

Aquest és un dels indicadors més habituals, ja que la sal apuja la pressió arterial, un factor de risc en salut. 

SET EXCESSIVA

El cos ha de tenir un ajust: la sal ha d’estar amb una certa dilució. El problema és prendre molta sal i estar suant molt o no tenir la possibilitat de beure l’aigua que necessitis. Sembla molt evident, però de vegades errem atribuint la set a la calor o a la sudoració, quan potser hi ha un problema global a la dieta, que pot ser massa alta en sodi.

Un grapat de sal | Pixabay
Un grapat de sal | Pixabay

DESHIDRATACIÓ

La deshidratació és una conseqüència de no beure prou, si prens molta sal. Els símptomes de la deshidratació són el mareig, boca seca, mal de cap, sequedat a la pell, estrenyiment… 

EDEMES CEREBRALS I PROBLEMES CARDIOVASCULARS

El sodi molt alt o molt baix és incompatible amb la vida, segons els metges. Per això, el nostre cos té mecanismes d’ajust. Com que prens molta sal, les artèries són plenes de líquid, les parets estan a tensió, i per això hi pot haver trencaments de les artèries, i d’aquí edemes cerebrals.

PROBLEMES ALS RONYONS

Una dieta alta en massa sodi pot dificultar la funció renal, perquè deshidrata. Segons dades de World Action on Salt and Health, massa sal pot augmentar la quantitat de proteïna que es troba en l’orina, un “factor de risc important” per a la malaltia renal i la presència de càlculs renals.

GANES DE MENJAR SALAT

Un senyal que menges massa sal pot ser que tens moltes ganes precisament de menjar coses salades; és un peix que es mossega la cua. Com més sal menges, més sal vols. La gent que s’acostuma a menjar sense sal no ho troba a faltar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa