Vadegust
El secret de les figues que farà que deixis de menjar-ne

S’acaba la temporada de figues. I si estàs apurant els últims dies per menjar-ne, has de saber que aquesta fruita guarda un secret que potser farà que deixis de menjar-ne. Les figues són molt dolces i riques en nutrients, i l’arribada de la tardor implica acomiadar-se’n fins a l’any vinent i començar a conformar-se amb la seva confitura.

Però és important que sàpigues que totes les figues que mengem porten un insecte mort a dins, tal i com publica Rac 1. Concretament, una vespa de la figa. Aquests insectes són els màxims responsables de pol·linitzar les figueres i que, any rere any, els arbres puguin continuar florint i donant fruit, per això sense ells no seria possible que seguíssim gaudint d’aquesta fruita. 

Pa amb figues | Pixabay
Pa amb figues | Pixabay

La vespa de la figa 

A diferència de la resta d’arbres, que tenen una flor oberta i de fàcil accés per als insectes, les flors de les figueres són a dins dels fruits que veiem, tancades i difícils de pol·linitzar.

Això dificulta molt l’accés dels insectes que van de flor en flor, i aquí és on entren en joc les vespes. Les vespes de la figa són els únics insectes capaços d’entrar dins de la flor i moure el pol·len d’un arbre mascle a un de femella. Per això, ponen els ous a les flors mascles (els fruits bords que no ens mengem) i quan les larves creixen i surten de la figa borda recobertes de pol·len, preparades per pol·linitzar, van directes a les figues femella.  

Així les vespes aconsegueixen dur el pol·len d’una flor a l’altra, però amb un final tràgic. Per la seva forma, quan les vespes entren a la figa femella ja no en poden sortir i l’insecte acaba morint a dins i es converteix en adob per fer créixer el fruit. D’aquesta manera quan mengem una figa també ens mengem les restes d’una vespa. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa