Balears Vadevi
Sant Joan de Binissaida amplia la seva capacitat de producció d’oli

La família Quintana Seguí ha donat una passa més en la seva voluntat de produir oli a Menorca amb la plantació de 800 oliveres noves al seu hotel rural de Sant Joan de Binissaida. Un projecte que va començar l’any 2013 per complementar l’activitat agrícola que ja portaven a terme relacionada amb la cria d’ovelles sota el segell “Anyell de Llet de Menorca” i de gallines de raça autòctona per passar a dedicar-se exclusivament a la producció l’oli. En aquest sentit, les 6 hectàrees comptaran amb 1.400 oliveres de les varietats arbequina i koroneiki que en els propers tres o quatre anys, podrien arribar a produir uns 15.000 litres l’any, tal i com explica Josep Maria Quintana.

Un oli que, a més, serà ecològic ja que la finca ha estat certificada com a tal per tal de poder produir-lo segons aquestes característiques. Aquesta transformació, a més, també ha vingut acompanyada de la construcció d’un moli d’oli a la pròpia finca on s’ha transformat l’antic magatzem agrícola per ubicar la tafona i que començarà a estar operatiu a finals de setembre, coincidint amb la collita d’olives. El molí tindrà una capacitat de producció de 350 Kg. l’hora.

Plantació d'oliveres a Sant Joan de Binissaida
Plantació d’oliveres a Sant Joan de Binissaida | D.B.

Agricultura regenerativa

Un dels canvis radicals en la manera de cultivar i produir les olives de Sant Joan de Binissaida és que la finca ha passat a implementar un sistema de treball de la terra basat en agricultura regenerativa. Aquest pas té com a objectiu protegir el sòl de l’erosió, mantenir-ne l’estabilitat estructural o controlar les plagues, entre d’altres, a partir d’una coberta vegetal que consisteix en sembrar espècies concretes o deixar créixer vegetació espontània entre les oliveres.

“El fet que la nostra explotació agrícola prescindeixi dels productes químics i opti per utilitzar els recursos naturals, ens va semblar interessant apostar per aquest camí basat en enriquir la terra de manera sostenible” explica Quintana. En aquesta mateixa línia, també han optat per passar d’un rec per aspersió a un sistema de rec que estarà sota terra i que es podrà controlar a través d’un dispositiu mòbil. “Amb aquest canvi controlarem millor l’aigua i produírem un estalvi de la mateixa superior al 10%” afegeix.

Noves plantacions d'oliveres a Sant Joan de Binissaida
Noves plantacions d’oliveres de la família Quintana Seguí a Menorca | D.B.

Sostenibilitat

El compromís de Sant Joan de Binissaida amb la sostenibilitat ha estat ferm des del primer dia tal i ho demostren diverses accions dutes a terme com per exemple la reforestació de sis hectàrees de la finca amb la plantació de 2.500 arbres entre pins i ullastres, la recuperació dels murs de paret seca seguint mètodes tradicionals, la inversió en energies netes o més eficients amb la creació d’una planta fotovoltaica i plaques d’energia solar tant per a autoconsum com per comercialització i sobretot, haver dut a terme la construcció del filtre verd més gran de Menorca que serveix pel tractament de totes les aigües residuals que genera l’establiment.

“Amb aquest projecte supervisat pel grup ecologista GOB, amb qui hem signat un contracte de “custòdia agrària”, ens permet purificar totes les aigües estancades que generem perquè siguin recuperades mitjançant un tractament que les fa aptes per poder regar la finca sense que haguem de perdre ni una gota d’aigua” explica Josep Maria Quintana. L’hotel compta amb 15 habitacions i va obrir les seves portes l’any 2004.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa