Vadegust
Saltar-se l’esmorzar té un gran risc per a la salut de nens i adolescents

Els joves que esmorzen de manera saludable a casa tenen millor salut psicosocial, segons un estudi realitzat per investigadors de la Universitat de Castella-la Manxa i publicat a la revista científica ‘Frontiers in Nutrition’.

Tot i que investigacions anteriors han assenyalat la importància d’un esmorzar nutritiu, aquest és el primer estudi que analitza els efectes de si els nens esmorzen o no, així com on i què mengen. Aquests resultats proporcionen valuoses idees i recomanacions per als pares i els seus fills.

“Els nostres resultats suggereixen que no només és important esmorzar, sinó que també és important on i què esmorzen els joves. Saltar-se l’esmorzar o esmorzar fora de casa s’associa amb una major probabilitat de problemes de comportament psicosocial en nens i adolescents. De la mateixa manera, el consum de certs aliments/begudes s’associa amb majors (per exemple, carn processada) o menors (per exemple, lactis, cereals) probabilitats de problemes de conducta psicosocial”, explica el primer autor de l’estudi, el doctor José Francisco López-Gil.

En aquest estudi, els investigadors van analitzar les dades de l’Enquesta Nacional de Salut de 2017, que inclou qüestionaris tant sobre els hàbits d’esmorzar com sobre la salut psicosocial dels nens, que incloïa característiques com l’autoestima, l’estat d’ànim i l’ansietat. Els qüestionaris van ser completats pels pares, o tutors, dels nens i els resultats van incloure un total de 3.772 residents espanyols d’entre quatre i 14 anys.

Un nen esmorzant un got de llet | Europa Press
Un nen esmorzant un got de llet | Europa Press

Entre els resultats més importants, López-Gil i el seu equip van descobrir que esmorzar fora de casa era gairebé tan perjudicial com saltar-se l’àpat per complet. Els autors suggereixen que això pot tenir a veure amb el fet que els menjars fora de casa acostumen a ser menys nutritives que els preparats a casa.

Els resultats també van mostrar que el cafè, la llet, el te, la xocolata, el cacau, el iogurt, el pa, les torrades, els cereals i la brioixeria s’associaven a una menor probabilitat de problemes de conducta. Sorprenentment, els ous, el formatge i el pernil es van relacionar amb un major risc d’aquests problemes.

Els investigadors veuen probable que la disponibilitat d’esmorzars nutritius a les escoles influeixi en els resultats en alguns llocs. Però altres factors, com el suport social i familiar que els joves poden rebre durant l’esmorzar a casa, també poden influir en els beneficis observats.

“El fet que esmorzar fora de casa s’associï a majors problemes de salut psicosocial és un aspecte nou del nostre estudi. Els nostres resultats reforcen la necessitat de promoure no només l’esmorzar com a part d’una rutina d’estil de vida saludable, sinó també que es prengui a casa. A més, per a prevenir els problemes de salut psicosocial, un esmorzar que inclogui lactis i/o cereals, i que minimitzi certs aliments d’origen animal rics en greixos saturats/colesterol, podria ajudar a disminuir els problemes de salut psicosocial en els joves”, afirma López-Gil.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa