Vadegust
El reishi, el fong de la immortalitat?

El reishi, a qui molts anomenen com el fong de la immortalitat, és un producte al qual s’atribueixen propietats preventives i curatives de moltes patologies. Tot i això, no hi ha suficient base científica que avali aquestes pretensions i, encara que sigui natural, el seu consum no està exempt de riscos, segons publica l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

El reishi (Ganoderma lucidum), també conegut pel seu nom xinès, Ling Zhi, és un fong emprat en la medicina oriental com a tractament per a diverses patologies des de fa més de 2.000 anys. Les seves propietats gairebé miraculoses, els molts beneficis que se li atribueixen, justifiquen que sigui conegut també com a “fong de la immortalitat” o “bolet de l’esperança”.

Un bolet gairebé miraculós

El reishi ocupa un lloc d’honor en la tradició oriental per considerar-se que té la capacitat d’allargar la vida.

  • Se li atribueixen poders anticancerígens, antitumorals i antivírics.
  • Es considera que pot augmentar l’eficàcia de les cèl·lules immunitàries T en la seva lluita contra les cèl·lules cancerígenes.
  • Una altra propietat és el seu poder antioxidant, la qual cosa ajudaria en els processos del sistema immunològic i circulatori.

Què té el reishi?

El reishi compta amb triterpenos, àcids (el que li proporcionaria una activitat antihipertensiva, antihistamínica, hipocolesterolemiante, protectora del fetge i antiagregant plaquetària), minerals, vitamines del grup B (sobretot àcid fòlic) esteroles, alcaloides, polisacàrids i tots els aminoàcids essencials.

Eficaç? Falten evidències que ho avalin

Tot i que el fong reishi s’usa com a tractament per a moltes malalties, des de l’Alzheimer, al càncer, la diabetis, l’herpes labial… la veritat és que no hi ha evidència científica consistent que doni suport a aquests usos.

  • La base de dades de medicaments naturals (Natural Medicines Comprehensive Database), que els classifica en funció de l’evidència científica:
    • considera al reishi com “possiblement ineficaç” per a disminuir el colesterol o altres greixos de la sang en persones amb colesterol, diabetis o pressió arterial alta;
    • estableix que “no hi ha suficient evidència” per a determinar el seu efecte en malalts d’Alzheimer o diabètics.
  • D’altra banda, hi ha estudis in vitro que relacionen el consum d’aquest fong amb una millora de la resposta immune.
  • Sí s’ha observat que prendre reishi té un efecte real reduint els efectes secundaris dels tractaments contra el càncer, aquest sembla ser l’efecte més prometedor, encara que serien necessaris més estudis.

En qualsevol cas, els mecanismes d’acció del reishi continuen sent desconeguts i el seu efecte és inespecífic, és necessari realitzar més estudis per a determinar la seguretat de l’ús d’aquest fong.

El reishi no és innocu

Creus que per ser natural no pot tenir cap efecte negatiu? No és així:

  • El fong reishi pot causar marejos, sequedat de boca, picazón, nàusees, malestar estomacal i granellada.
  • No hi ha suficient informació per a confirmar que el seu consum és segur durant l’embaràs o la lactància, per la qual cosa es recomana evitar-lo.
  • Les dosis altes de fong reishi poden augmentar el risc d’hemorràgia. Si t’operaràs, es recomana deixar de consumir-ho almenys 2 setmanes abans de la intervenció.
  • El Ling Zhi o reishi pot interaccionar amb alguns medicaments:
    – Fàrmacs contra la diabetis, reduint en excés els nivells de sucre en sang baixi en excés.
    – Antihipertensius. El fong podria reduir la pressió arterial, i si es combina la seva ingesta amb medicaments hipertensius pot fer que baixi massa.
    – Anticoagulants o antiplaquetaris. El reishi podria retardar la coagulació sanguínia, i combinat amb aquests fàrmacs podria augmentar el risc d’hematomes i hemorràgies.
  • També pot causar similars efectes indesitjables si es consumeix amb suplements que tinguin aquest tipus d’efectes: productes naturals per a reduir el sucre en sang (com l’àloe, canyella cassia, crom i nopal), amb suplements que redueixin la pressió arterial (com els que inclouen pèptids de caseïna, L-arginina, niacina o ortiga) o amb els quals poden retardar la coagulació sanguínia (que inclouen all, gingebre, ginkgo i Panax ginseng).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa