Vadegust
Així s’està fent la recuperació de la maduixa autòctona de Lleida

Són 35 els joves interns del centre de justícia juvenil El Segre del Departament de Justícia, a Lleida, els qui estan participant en un interessant que projecte que busca recuperar la maduixa autòctona de Lleida. La professora del centre, Eva Muelas, ha explicat que aquesta iniciativa aconsegueix traslladar als joves l’entusiasme i les ganes de posar en valor la natura i l’entorn proper. “Ells mateixos ho veuen important i es preocupen” de quan cal abonar les plantes o fer d’altres tasques, assenyala.

A través de l’aula de jardineria, el joves han plantat els esqueixos d’aquesta maduixa originària del Segrià, hi han afegit compost elaborat per ells mateixos i tenen cura de regar-los per veure el creixement. Ara mateix, les tiges de la planta del maduixer creixen dins d’un total de 200 testos ubicats dins de l’hivernacle del centre. Quan les maduixes estiguin a punt, cap a l’abril o el març, els joves del centre aniran a 16 escoles bressol de la ciutat de Lleida per plantar les maduixeres. L’objectiu és que els més petits en gaudeixin als seus patis i coneguin de primera mà aquesta planta pròpia del seu territori, els colors, el tacte, l’olor i el gust.

El projecte ha fet que alguns dels joves es plantegin dedicar-se a la jardineria en un futur. És el cas del Manuel -nom fictici- qui va descobrir aquesta sector fa quatre mesos i el que més li agrada, diu, és “poder estar a l’aire lliure amb les plantes i fer compost”. D’altra banda, els joves Cèsar i Luís, també noms ficticis, descarten, de moment, dedicar-se a la jardineria a nivell professional tot i que sí que admeten que fer el taller els ha aportat “tranquil·litat”. “He après a fer servir algunes eines, a esperar i a fer les coses més delicadament i a està amb pau amb mi mateix perquè a jardineria estàs tranquil”, argumenta Cèsar.

Per la seva part, el Luís ha explicat que li agradaria estudiar “alguna altra cosa” i que fa el curs per poder posar la formació al seu currículum, encara que afegeix que després del taller de jardineria està “més tranquil”. De fet, aquesta formació està adreçada a que els interns obtinguin un certificat professional d’auxiliar que els ajudi a la seva reinserció a la societat.

Un jove del Centre de Menors ‘El Segre’ de Lleida durant el taller de jardineria on s’ha recuperat una varietat de maduixes autòctona | ACN

La maduixa autòctona

Les particularitats climàtiques, geogràfiques i socials de l’Horta de Lleida han permès desenvolupar una agricultura autòctona. La maduixa de Lleida és una gran varietat gairebé exclusiva de la comarca del Segrià, que, a poc a poc, s’ha pogut recuperar.

Aquesta maduixa autòctona té un nivell organolèptic lleugerament diferent al d’altres varietats més habituals com són el maduixot o la maduixa silvestre. “Seria una mica un entremig”, explica Muelas, que afegeix que es tracta d’una varietat “especial” que no és gaire coneguda fora de les comarques de Lleida.

El projecte s’ha fet en col·laboració amb la Regidoria d’Urbanisme, Mobilitat, Serveis Urbans, Horta i Transició Ecològica de la Paeria, en el marc del pla Agenda 21 Escolar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa