Si ets d’aquells que pren cafè diverses vegades al llarg del dia, és important que tinguis en compte no beure’l sempre de la mateixa tassa. Luis Riera, expert en seguretat alimentària i director de la Consultoria en Seguretat Alimentària SAIA adverteix, en declaracions a ‘La Vanguardia’, que a la nostra boca habita un elevat nombre de bacteris, entre elles les Staphylococcus aureus -les mateixes que tenim en la mucositat de les fosses nasals i la gola, que es traslladen xarrup rere xarrup a la tassa de la qual estem bevent-.
“No hem de preocupar-nos quan el contingut és cafè negre sense sucre. Aquest no és més que una infusió sense pràcticament proteïnes, per tant amb nul aliment per als bacteris. Si acabada la beguda tornem a emplenar la tassa sense haver-la rentat, el líquid bullint del nou cafè acabarà amb qualsevol microorganisme que hagi pogut adherir-se”, explica Riera.

“El problema apareix quan, a més de cafè, la nostra tassa incorpora llet, un aliment ric en nutrients, especialment en proteïnes, que baixem de temperatura en escalfar-lo”, continua l’expert. Recordem que entre els 4 °C fins als 60 °C és la zona de perill o zona de creixement de bacteris, sent la de 36 °C la més crítica.
A aquesta temperatura els bacteris es multipliquen amb major rapidesa trobant una menja amb la qual posar-se les botes i no només ho faran els que han sortit de la nostra boca, sinó també els que pul·lulen a l’ambient, com les aeròbies -que són aquelles capaces de viure en presència d’oxigen-.
En tot cas, el més recomanat serà canviar de tassa o rentar la que ja estem usant cada vegada que volem un nou cafè. Fer-ho amb un sabó neutre de rentar plats és el més adequat.