Vadegust
La raó de pes per no menjar un aliment que ha caigut a terra

Això ho hem fet tots: menjar un aliment que ha caigut al terra. Fins i tot, potser fem la cosa aquella absurda de bufar i després ficar-nos l’aliment en qüestió a la boca. Doncs bé, això no s’ha de fer. I hi ha un motiu de pes per no fer-ho mai més. De fet, segur que has sentit a parlar de la coneguda com a “regla dels cinc segons“, que diu que es pot menjar un aliment que ha caigut a terra si el reculls abans que passi aquest temps.

Però no és cert. I és que, els microorganismes i bacteris presents a terra es poden arribar a transferir al menjar en menys d’un segon. Així ho han demostrat investigadors de la Universitat de Rutgers, a Nova Jersey. Per a estudiar aquest fenomen, van analitzar diferents paràmetres que contribueixen a la contaminació del menjar, com el tipus d’aliment, el tipus de superfície i el temps de contacte de l’aliment en qüestió amb el sòl.

Van llançar des d’una altura de 12,5 centímetres aliments amb diferents graus d’humitat: pa sol, pa amb mantega, síndria i gominoles. Doncs bé, van comprovar que els bacteris presents a terra es van transferir més ràpidament a la síndria que a cap altre aliment, per la qual cosa la humitat és un factor determinant. Mentrestant, les que menor contaminació van patir van ser les gominoles, tal i com publica Ok Diario.

“Hem de ser conscients que l’ambient que ens envolta no és estèril: hi ha microorganismes a tot arreu, encara que això no significa que tots siguin patògens. Per tant, quan cau un aliment a terra, s’impregnarà amb els microorganismes que es trobin en ell. Si consumim l’aliment que s’ha caigut a terra, l’impacte sobre la salut dependrà del tipus de microorganismes transferits a l’aliment (si són patògens o no) i de la quantitat (unes poques cèl·lules o milions). La qüestió és que no podem saber a priori si els microorganismes transferits són patògens ni quants hi ha”, explica Ana Isabel Vitas, responsable del Laboratori de Microbiologia d’Aliments i Aigua de la Universitat de Navarra, i coordinadora de l’assignatura de Seguretat Alimentària en la facultat de Farmàcia.

Si ingereixes un aliment que ha caigut a terra, estaràs introduint en el teu cos un gran nombre d’elements nocius que poden causar infeccions. Un exemple d’aquesta mena de bacteris és l’E.coli, de la qual alguns ceps poden donar lloc a malalties gastrointestinals de caràcter greu.

És suficient amb rentar-lo amb aigua?, et preguntaràs. Encara que pot reduir una mica la perillositat dels microorganismes, no és una solució 100% eficaç. Per tant, quan cau menjar al terra, el millor és tirar-lo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa