Vadegust
La raó per la qual alguns aliments exploten al microones

Segur que has tingut l’experiència, i en nombroses ocasions, de posar aliments a escalfar al microones i veure que exploten. I segur també que t’has preguntat per quin motiu passa això, i quins són concretament els aliments que esclaten quan els escalfem al microones. Aquest aparell utilitza radiació per a escalfar i, a diferència del que passa en el forn, els aliments s’escalfen més ràpid a l’interior.

Per tant, en aquells aliments que tenen un alt contingut en aigua, com els ous, l’aigua s’expandeix, convertint-se en vapor. Com que no té manera d’escapar, el que fa és generar pressió interna, provocant així que els aliments explotin.

Per a evitar que això passi, és fonamental que divideixis els aliments en trossos més petits. En el cas de les salses, has de remoure-les amb freqüència.

Bròcoli amb pastanaga | Pixabay
Bròcoli amb pastanaga | Pixabay

Quins aliments exploten en el microones?

El raïm és un d’aquests aliments que mai hauries d’escalfar en el microones. Com el contingut líquid es troba tancat a l’interior d’una membrana gruixuda, no tindrà manera d’escapar i explotarà. A més, el raïm és ric en electròlits, així que també poden fer que aquest electrodomèstic es faci malbé. Passa exactament el mateix amb els ous i les patates.

Les pastanagues crues, a causa del seu alt contingut en magnesi i sodi, són altament inflamables. Per tant, mai has d’escalfar-les en el microones. D’altra banda, l’aigua és molt variable al moment d’escalfar-la, motiu pel qual les molècules s’expandeixen i acaben explotant.

Els pebrots i pebrots picants són altres “aliments prohibits” per al microones. El que passa en escalfar-los és que la capsaicina, responsable del sabor picant, s’alliberi a l’aire. Això farà que en obrir la porta, puguis patir fortes picors en la gola i en els ulls.

I, finalment, en el cas de les verdures, perden bona part de les seves propietats quan s’escalfen en el microones. En el bròcoli o la remolatxa, els nitrats naturals, que són molt beneficiosos per a la salut, es transformen en nitrosamines, unes substàncies que poden ser cancerígenes, segons revelen diversos estudis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa