Vadegust
Rànquing dels millors supermercats, segons els clients

L’OCU realitza cada any un estudi de preus de supermercats, amb el que se sap si els establiments pugen els seus preus, els mantenen o els baixen. I sobretot, permet conèixer quin és el supermercat amb millor nivell de preus. Però no només volen saber quins són els establiments més barats, sinó també els que més agraden als seus clients.

Per això, un any més han realitzat una enquesta de satisfacció similar a les que han realitzat en anys anteriors durant l’estiu de 2022. En aquesta ocasió, 5.415 socis han compartit amb l’OCU els seus hàbits de compra d’aliments i productes de drogueria i higiene i la seva opinió sobre els establiments, tant físics com en línia, per a conèixer el seu nivell de satisfacció amb ells.

Per què triar un supermercat?

Fins i tot sent fonamental, i més en aquests temps, el preu no és la raó principal, ni l’única per la qual el consumidor decideix que un establiment es converteixi en el seu favorit: de fet, només un 20% dels enquestats tria el seu supermercat pel preu. Hi ha altres raons que pesen més en la decisió: segons els enquestats, per a un 34% en l’elecció el que més pesen són qüestions pràctiques, com la proximitat o les instal·lacions, l’assortiment i varietat de productes i marques (definitiu per a un 14%), la qualitat dels productes i altres, com l’existència de promocions i descomptes, els horaris…

Hàbits de compra

  • El 57% dels enquestats va al supemercat una o dues vegades per setmana.
  • Gairebé 6 de cada 10 enquestats diuen que van amb cotxe a fer la compra.
  • L’amplitud d’horaris és una cosa que molts valoren: encara que són majoria els que fan la compra al matí i al migdia, hi ha un 11% d’usuaris que aprofiten l’estona entre les 14 i les 16.30, i entorn d’un terç dels clients van a la tarda, entre les 16.30 i l’hora del tancament.
  • Alimentació en general (olis, pasta, arròs, conserves…), lactis, bebdias i productes de neteja i higiene són el que més gent compra en el supermercat. Entre els aliments frescos, és un 64% els que habitualment compren fruita i verdura en el súper, però són minoria els que compren allà el peix fresc, perquè prefereixen anar a la peixateria o al mercat. Les fleques són també l’opció que prefereixen la majoria per a comprar el pa.
  • La mitjana de despesa mensual en el supermercat és d’uns 369 euros, xifra a la qual caldria sumar el que es compra en altres establiments.
Un carro de la compra en un supermercat | Pixabay
Un carro de la compra en un supermercat | Pixabay

Les cadenes locals, les favorites

L’OCU va demanar als seus socis que puntuessin les cadenes a les quals van habitualment.

Hi ha dades de 39 cadenes de supermercats i hipermercats, que han estat valorats en funció de criteris com la proximitat, la neteja, la varietat de productes i marques, l’atenció del personal, els preus, la qualitat de productes frescos, temps d’espera en caixa i el servei d’enviament de la compra a casa, entre altres. Aquest és el rànquing de satisfacció, encapçalat per cadenes locals com Esclat. Hipercor és la millor valorada de les cadenes d’implantació estatal.

  • Esclat, Bon Preu i Plusfresc lideren el rànquing dels supermercats més estimats pels seus client, són cadenes d’implantació local.
  • Costco, una multinacional americana present a Madrid, Sevilla i Sestao (Biscaia) també és dels favorits pels seus clients.
  • Hipercor és l’hipermercat millor valorat, però també El Corte Inglés o Aldi, tres ensenyes d’implantació estatal, estan entre els primers llocs.
  • Condis i La Plaza de Dia van ser els menys valorats pels enquestats, encara que la seva valoració continua sent positiva.

Què és el més valorat? La qualitat de productes i aliments, i disposar d’una bona gamma és del que més valoren els clients, a més de comptar amb un bon nivell de preus.

Quins són els criteris més valorats en cada cas

Són molts els aspectes que han valorat els socis i que han estat determinants per a donar el rànquing definitiu.

  • Assortiment. El Corte Inglés, Hipercor, Esclat, Alcampo, Carrefour i Plusfrésc destaquen per assortiment i varietat de productes. Covirán, Dia Market/Maxi, Costco i Mercadona es caracteritzen per tot el contrari.
  • La qualitat dels frescos és un punt fort de Costco, Plusfrésc, Esclat, Hipercor, El Corte Inglés, Supermercats BM, Sorli i Bon Preu. Dia Market/Maxi és el fanalet vermell en això.
  • Preu. Les cadenes millor valorades en aquest aspecte són Costco , Bonarea i Lidl. Les pitjor valorades en preus són BM, Spar, La Despensa i Condis.
  • Promocions. E.Leclerc i Carrefour són els favorits en aquest aspecte.
  • Espera a caixa. Plusfrésc, Esclat, Bon Preu, Hiber i Covirán i Hiper Usera són els més valorats. Els menys satisfets amb això són els qui compren a Hiperdino, Lidl i Alcampo.

Els millors per a la compra en línia

Cada vegada són més els que fan les seves compres a través d’Internet… tot i que no acaba d’implantar-se com l’opció definitiva: el 72% dels enquestats mai usen aquesta possibilitat, si bé entorn d’un 8% ho fa almenys una vegada tots els mesos.

No obstant això els que ho fan estan en conjunt satisfets, però Consum, Hipercor i Gadis són els més estimats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa