Vadegust
Quins són els aliments de cinquena gamma?

Potser no n’hem sentit a parlar gaire, ni d’aquesta classificció ni dels aliments de cinquena gamma. Però és important conèixer quins són. Segons publica ‘Ok Diario‘, les primeres gammes són les següents:

– Aliments de primera gamma: tenen processos de conservació molt simples, com els adobats, els deshidratats o les salaons, i no passen per tractaments extensos.
– Aliments de segona gamma: tenen processos de conservació bàsicament tèrmics. Podem esmentar les llaunes, i aquells destinats a espais secs i frescos.
– Aliments de tercera gamma: tenen processos de conservació en fred, ja sigui congelació o ultracongelació i, per això, hem de cuinar-los abans de poder consumir-los.
– Aliments de quarta gamma: tenen processos de conservació al buit o en atmosferes que han estat prèviament manipulades. Sense anar més lluny, les fruites i les hortalisses pelades i envasades.

Pit de pollastre amb bròcoli | Piqsels
Pit de pollastre amb bròcoli | Piqsels

Com s’elaboren els aliments de cinquena gamma

El tractament tèrmic i la pasteurització aplicats als aliments de cinquena gamma són el més suaus possibles. Posteriorment, se’ls afegeix un empaquetat en el qual se substitueix l’oxigen per un altre conjunt de gasos, els quals formen el que es denomina una atmosfera protectora.

La principal idea sota la que es desenvolupen aquests aliments és que la seva preparació es realitzi a la fàbrica i acabin a l’habitatge dels consumidors sense trencar en cap moment la cadena de fred per a assegurar les millors condicions de consum. Pel que fa a la data de caducitat, és molt més àmplia que la dels productes frescos, tot i que no tant com la d’aquells aliments precuinats o en conserva.

Els aliments de cinquena gamma són àmpliament consumits en l’actualitat ja que ofereixen una gran facilitat al consumidor final per a cuinar aquest tipus de plats. Només necessiten uns minuts i uns senzills passos per a poder gaudir d’aquesta mena d’aliments que conserven la gran majoria de les propietats organolèptiques.

Aquest tipus de conservació, a més de suposar una gran revolució per al menjar casolà i el món gastronòmic, són un gran avanç en la restauració a nivell professional. I és que en l’actualitat cada vegada són més els restaurants que opten per l’ús d’aquesta mena d’aliments i receptes, així com càterings especialitzats. Plats d’alta cuina que requereixen de poc temps per a la seva elaboració i que després ofereixen al públic.

En cap cas cal confondre els aliments de cinquena gamma amb els plats precuinats o processats.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gironí. a juliol 12, 2022 | 08:34
    Gironí. juliol 12, 2022 | 08:34
    Aixó propet ser més immenjble encara que la gasòfia dels Mc'Donalds. Quina por!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa