La tonyina en llauna és un recurs molt fàcil i pràctic quan volem menjar aquest peix. Es pot fer servir per posar a les amanides o també per fer entrepans, entre altres opcions. Però quina és la millor elecció de tonyina en llauna? En oli o al natural? A primera vista, la tonyina enllaunada ja sigui en oli o al natural pot semblar el mateix, però les diferències nutricionals són significatives, igual que les calories, i és en això en el que hem de centrar-nos a l’hora de triar una tonyina o l’altre.

Però, quina triar entre tonyina en oli o al natural? Segons publica ‘Ok Diario‘, en relació als valors nutricionals una llauna de tonyina en oli de poc més de 180 g conté 317 calories, a diferència de la tonyina natural que conté només 150 calories per llauna.

També existeix una profunda diferència quan es parla d’altres valors nutricionals, és a dir, greixos saludables i omega 3. La tonyina al natural conserva la presència d’omega 3, encara que estigui escorreguda. En canvi, no es pot dir el mateix de la tonyina en oli, que si s’escorre pot perdre aquests greixos essencials. Així ho testifica un estudi de 2011 publicat a Public Health Nutrition, mitjançant el qual es va veure com la tonyina envasada en aigua conté més grasses omega 3 que la tonyina en oli.

Un tros de tonyina | Pixabay
Un tros de tonyina | Pixabay

En canvi, la tonyina en oli pot ser l’opció ideal per a aquells que necessiten àcids grassos essencials EPT, com l’àcid α-linolènic i l’àcid linoleic, o per a aquells que desitgen augmentar els seus nivells de seleni i vitamina D. Per tant, no hi cap tonyina que sigui millor que l’altre, això depèn de les necessitats de cadascú. Però mirant les calories, la diferència és considerable.

En qualsevol cas, tant si tries tonyina en oli com al natural, sempre és bo consumir-la amb moderació, ja que la tonyina conté mercuri. És un metall pesant present més o menys en els mateixos percentatges tant per a la tonyina al natural com per a la enllaunada amb oli, encara que la tonyina del nord sembla tenir-ne més.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ciutadà a setembre 07, 2022 | 08:11
    ciutadà setembre 07, 2022 | 08:11
    Doncs a mi tan me fa; no en menjo ni d'una ni d'altra. Trobo horrible la tonyina.
  2. Icona del comentari de: Gourmet. a setembre 07, 2022 | 08:35
    Gourmet. setembre 07, 2022 | 08:35
    Es considera el rap com a un peix de primera classe, una menja exquisida. Doncs jo no el suporto i si, en un cas de compromís, n'haig de menjar, ho passo malament de debó.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa