Vadegust
Què n’has de fer del menjar que tens a la nevera quan marxes de vacances

Arriba el moment de fer les maletes. Les vacances han arribat per a molts. Abans de sortir uns dies de la residència habitual, s’han de realitzar tot tipus de preparatius com regar les plantes o tancar finestres, però sovint ens oblidem d’allò més important: la nostra nevera.

Abans de marxar hem de saber quins aliments podem deixar a la nevera i quins es poden arribar a fer malbé. És clar, tot dependrà de quant temps estiguem fora: un cap de setmana comportarà recomanacions més versàtils mentre que si marxem una setmana sencera seran més estrictes.

La nevera o el congelador són electrodomèstics amb capacitat per a estendre la vida útil dels nostres aliments, però no fan màgia. Un altre dels problemes acostuma a ser la data de caducitat dels aliments. Rebutjant-se tones d’aliments que realment estaven en perfecte estat.

Existeixen aliments que, per desconeixement, tirem a les escombraries i que, realment, tenen una vida molt més llarga de la que pensem, com és el cas de: productes secs, llet (sense obrir), xocolata, enllaunats i congelats, mel o formatges durs.

Per aquest motiu, des de l’aplicació antidesaprofitament de menjar Phenix ens donen una sèrie de consells o pautes per a saber quins aliments podem conservar i quins hem de consumir abans de marxar de vacances.

Quins aliments aguantaran en absències curtes?

En el cas de marxar durant pocs dies la temperatura de refrigeració adequada hauria de ser d’entre 5 °C i 8 °C, ja que, d’aquesta manera, la multiplicació de patògens serà menor que si conservem un aliment a temperatura ambient.

En aquest sentit, aquells aliments que tenen un menor temps de conservació (d’1 a 2 dies) són la carn d’ocell fresc, embotits (formatge, pernil, xoriço…), vedella, xai, peixos, hamburgueses o carn picada. En el cas de tots aquests, és millor congelar-los per a poder consumir-los tranquil·lament a la tornada.

Amb un temps intermedi (de 3 a 5 dies) es troben aliments com a carns rostides, sobres (plats preparats), amanides d’ou, pollastre, pernil o la llet oberta. Finalment, aquells aliments que més durada poden tenir són, per exemple, els ous i la mantega: de 2 a 3 setmanes.

L’ideal abans de llançar un producte a les escombraries és realitzar l’examen dels sentits: vista, olfacte i gust. Cal donar-li un cop d’ull al menjar i valorar si el seu aspecte és l’òptim per a ser consumit. En segon lloc, olorar l’aliment i jutjar si s’ha produït algun canvi. Finalment, i molt efectiu, cal provar-lo: si després de mirar i olorar-lo encara no estàs segur, assaboreix una mica l’aliment i jutja tu mateix si el seu sabor és el de sempre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa