Vadegust
Què engreixa més les ametlles o les patates fregides? Et sorprendrà!

Ets fan de les ametlles i de les patates fregides? A més, no vols engreixar-te? T’expliquem quin dels dos aliments engreixa menys. Les patates blanques, especialment les patates fregides, es descriuen sovint en la literatura d’investigació nutricional i en les declaracions d’orientació dietètica com a associades a les dietes obesogèniques i que augmenten el risc de malalties cròniques segons els resultats de la investigació observacional.

Ara, un ECA (assajos controlats aleatoris) publicat en la revista ‘American Journal of Clinical Nutrition’, i que recull ‘La Vanguardia‘, demostra que afegir una ració de 300 calories de patates fregides a la dieta típica diària durant un mes no dona lloc a un augment de pes diferencial ni a altres canvis en els biomarcadors associats a una regulació deficient del sucre en sang, en comparació amb l’addició d’una ració diària isocalòrica d’ametlles, generalment considerada una opció d’aperitiu saludable.

“A la nostra Escola de Salut Pública de la Universitat d’Indiana-Bloomington i en el meu propi treball, ens adherim a un lema: ‘Es tracta de saber’. Perquè especular és bo, però saber és molt millor”, explica el doctor David Allison, investigador principal de l’estudi. “La manera d’arribar a saber és a través d’assajos controlats rigorosos i aleatoris -recorda-. Segons els resultats del nostre ECA, no hi ha proves estadísticament significatives d’efectes diferencials entre el consum d’una porció típica de 300 calories de patates fregides al dia i una porció de 300 calories d’ametlles al dia pel que fa a l’augment de pes o els marcadors de risc de diabetis tipus 2, almenys a curt termini”.

Un grapat d'ametlles salades | Wikimedia Commons
Un grapat d’ametlles salades | Wikimedia Commons

Els canvis en la composició corporal (és a dir, la massa de greix corporal), el pes corporal, la glucosa en dejú i els nivells d’insulina en dejú al final de l’assaig d’un mes van ser comparables entre els grups d’intervenció de patates fregides i d’ametlles i no van ser clínicament significatius.

Com era d’esperar, donada la diferència en el contingut de carbohidrats entre les patates fregides i les ametlles, els nivells màxims aguts de glucosa i insulina en sang van ser més alts després de consumir les patates fregides. No obstant això, aquests nivells no es van elevar més enllà del rang normal, i aquesta diferència no va tenir un impacte aparent en cap altre biomarcador glucorregulador.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa