Vadegust
Quan no hem de prendre el líquid de les conserves

Moltes vegades prescindim del líquid de les conserves, quan aquest no sempre és perjudicial per a la salut. Hi ha persones que es beuen el líquid dels pots d’espàrrecs, mentre que d’altres tiren l’oli de les llaunes de tonyina en les amanides de manera íntegra, i altres renten els llegums en treure’ls del pot, abans de cuinar-los. En aquests casos, estem actuant bé?

Per a poder saber-ho, Europa Press ha preguntat a un expert en la matèria: el president del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de Cantàbria (CODUNICAN), Pablo Martínez, qui recorda que aquest líquid acostuma a estar format per xarops, olis, aigua amb sal, almívar o fins i tot llimona, depenent de la conserva.

Insisteix que tots els productes que surten al mercat estan sotmesos a una sèrie de controls que garanteixen la seguretat per al consum (incloent el líquid conservant); no obstant això, adverteix que abans de consumir aquests conservants, hauria d’avaluar-se individualment si existeixen condicions patològiques que puguin impedir-ho.

“Com a exemple, un pacient amb disfunció renal hauria de controlar la ingesta de sodi, de potassi, o de fòsfor, i en casos com les conserves de tonyina, de verdures, o de llegums, entre altres, el líquid concentra aquests minerals”, aclareix.

Serveixen per a allargar la vida útil de l’aliment

La funció principal d’aquests líquids és allargar la vida útil de l’aliment, i en molts casos, també conserva les propietats organolèptiques del producte. “Durant el procés de control de microorganismes, s’utilitza com a mitjà de transmissió de calor i de creació de buit”, afegeix aquest expert.

El també membre del Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes, preguntat sobre si nutricionalment ens aporten alguna cosa aquests líquids, apunta que seria necessari detallar i avaluar cadascun de manera individual.

Per exemple, diu que el líquid dels espàrrecs, que molta gent es beu, és totalment innocu, i està compost principalment per aigua i sal, i en condicions de normalitat no hauria d’ocasionar cap problema.

“Com s’ha dit anteriorment, en condicions patològiques seria necessari avaluar si aquesta aportació extra d’aigua i sal podria ser perjudicial. En persones sanes, encara que el líquid pugui contenir algunes vitamines, seria millor opció obtenir-les d’altres fonts, com les fruites, i així evitar l’excés de sal”.

Diverses llaunes de conserva | Pixabay

En el cas de les llaunes de tonyina sosté que acostumen a destacar per presentar un líquid amb alt contingut en sal, que en molts casos seria millor rebutjar. No obstant això, sí que afirma que en el cas de les conserves de verdures, el líquid conté vitamines i minerals que podrien ser interessants.

Preguntat sobre el costum que tenen moltes persones de rentar els llegums en conserva abans de cuinar-les, Pablo Ortiz subratlla que el líquid és totalment innocu en aquest cas, sent a més la rentada opcional.

“Tant les llaunes de tonyina com les conserves de llegums utilitzen sal per a augmentar la vida útil del producte. Juntament amb el sucre, és un dels ingredients més utilitzats per a aquesta conservació. Així, alguns productes com els llegums tenen alt contingut en clorur sòdic, que en cas de consum habitual podria ser convenient rebutjar, a causa de l’excés de sal inclòs com a conservant”, insisteix aquest especialista en Nutrició.

I podem aprofitar l’oli de la llauna de tonyina? Aquest expert indica que la principal font d’omega-3 està en la tonyina: “Si volem augmentar la ingesta d’aquest àcid gras, per exemple, en una amanida seria més eficient afegir-li unes llavors de lli moltes o unes nous, i prescindir de l’oli conservant. D’altra banda, si es desitja utilitzar l’oli com a amaniment seria perfecte, encara que no ho enriquiria significativament en omega-3, en comparació amb l’exemple anterior”.

Amb això, afegeix que revisar en tots els casos l’etiquetatge és fonamental, i assegura que sempre es pot prescindir del líquid amb alt contingut en sodi o sucres, i utilitzar aquells líquids de cobertura que continguin vitamines i minerals, com els procedents de les verdures.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa