Vadegust
La primera referència escrita de la paella data del segle XVIII

El Museu Comarcal de l’Horta Sud Josep Ferrís March de Torrent (València) exhibeix l’exposició ‘Arròs a la valenciana per a la reina d’Espanya‘, mostra que pretén confirmar la importància que va tindre l’augment del cultiu de l’arròs en el segle XVIII i que permet contemplar “en primícia” menús reals en els quals apareix com a plat principal l”arròs a la valenciana’, nom primigeni de la paella.

Així, l’exposició -que podrà visitar-se de manera gratuïta fins al 5 d’abril- reuneix menús originals, manuscrits pel Marqués de Campo-Villar, escrits entre el 1788 i el 1789.

Aquesta documentació demostra la rellevància i evolució que va tenir l’augment del cultiu de l’arròs en el segle XVIII i com va passar de ser el manteniment bàsic i diari per a les classes més necessitades de la societat valenciana, a una de les viandes preferida per la taula més important del món, la de la reina María Luisa de Parma, iniciant el casticisme gastronòmic en la cort espanyola.

Paella | Pixabay
Paella | Pixabay

I és que, a través de panells informatius i vitrines en les quals es poden contemplar documents originals, la selecció relata com l’emigració de molts valencians i valencianes a la vila de Madrid, així com el contacte de religiosos a les cuines dels convents d’Espanya i els virregnats americans, van fomentar l’inici de l’èxit internacional de l’aleshores denominat ‘arròs a la valenciana’, que, posteriorment, es denominaria paella valenciana.

El comissari de l’exposició és Luis-Martín Ramírez, fundador i titular de la Col·lecció Espínola, un dels fons més important de gravat flamenc dels segles XVI i XVII de tota Espanya.

Ramírez ha participat en nombrosos projectes relacionats amb la història i és autor de dos llibres, una investigació sobre el primer director de gravat de la Real Acadèmia de Sant Carlos, l’alcorino Julian Más y Gasch, i un altre sobre la història i l’origen valencià de l’orxata.

“Important troballa”

Per al comissari, “estem davant una important troballa, que significa retrocedir 30 anys en l’última referència escrita que es tenia de l’arròs a la valenciana, que era del primer quart de segle XIX”.

Una paella fent-se amb foc de llenya | Europa Press
Una paella fent-se amb foc de llenya | Europa Press

Concretament, va ser l’any 1818 quan Francisco de Paula Martí Mora fa referència al procediment de cocció de la gramínia. “Perquè l’arròs a la valenciana surti com el feien aquells naturals, cal que cogui a foc molt actiu”, exposava Martí Mora en un capítol de la reedició actualitzada de l’Agricultura General d’Alonso d’Herrera.

El president del Museu Comarcal i de la Mancomunitat, José Francisco Cabanes, convida a tots els veïns i veïnes de la comarca a visitar aquesta exposició per a “conéixer una mica més sobre la nostra història“. “Vull convidar a tots els veïns i veïnes de la comarca a venir a descobrir aquesta meravellosa exposició que parla de nosaltres perquè l’arròs està dins del nostre ADN i aprofitar per a conéixer totes les meravelles que amaga el nostre museu comarcal”, insta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa