Vadegust
Els productes que estan pujant més de preu abans de Nadal

El Nadal és una època on en general es tendeix a gastar més. Les famílies fan un desemborsament important comprant els aliments més típics dels menús nadalencs.

Una queixa recurrent dels consumidors és que aquests productes precisament pugen el seu preu just abans de Nadal. És això cert? Quant es pot estalviar avançant les compres? Quant cal anticipar-se? Per a trobar respostes, l’OCU ha fet un estudi de preus amb els productes frescos més habituals d’aquests dies, productes de temporada que només es troben per Nadal o productes de major qualitat i de preu més alt, que es reserven per a commemoracions especials.

Nadal 2022: aliments amb preus més alts

Estem en un entorn inflacionista, i els preus dels aliments no són aliens a això: productes bàsics com la llet, els ous, algunes carns… no han parat de pujar en els últims mesos.

Com influeix tot això als preus dels aliments típicament nadalencs? El tradicional observatori de preus de l’OCU dels aliments per Nadal resoldrà aquests dubtes.

Els aliments típics de Nadal, un 5,2% més cars

Hi ha una clara pujada de preus respecte al passat any, ara són, de mitjana un 5,2% més cars. La pujada és generalitzada, no obstant això, s’aprecien grans variacions depenent del producte de què es tracti.

– 11 dels 15 productes que conformen la clàssica cistella nadalenca de l’OCU són ara més cars que l’any 2021, però la pujada és una mica menor.
– En 7 d’aquests 11, la pujada és és superior al 10%. Les més cridaneres són les pujades de la llombarda (un 32%), el lluç (16%), el gall dindi (un 14% més que l’any passat), rodó, pinya i percebes (13%) i llagostins (11% més).
– Les baixades de preu més significatives són les de dos productes “de luxe” típicament nadalencs: les angules (un 23% més “barates”) i les ostres (un 17% menys).
– El pernil i la pularda també estan ara més barats que fa un any.

De fet, peixos i mariscos són ara molt més cars que en anys anteriors.

En general, comparant els preus recollits per l’OCU en aquesta època al llarg dels anys, la diferència és més de 42% i la diferència respecte a 2021 és del 5,2%.

Un àpat de Nadal | Cedida
Un àpat de Nadal | Cedida

Més cars que mai

Si ens fixem en l’evolució des de 2015, es veu que molts d’aquests aliments estan ara més cars del que han estat mai:

– El besuc, les cloïsses i el lluç han disparat el seu preu a valors inusitats en aquests anys, superant sempre el 70%.
– El xai, les ostres, els percebes i fins i tot la humil llombarda, productes típicament nadalencs, han pujat entorn d’un 40 o 50% en tot just 8 anys.
– Només el gall dindi i la pularda han mantingut un preu estable i més ajustat al llarg del temps.

Interessa comprar amb antelació?

Al llarg d’aquests anys, l’Observatori de preus nadalencs de l’OCU ha permès conèixer quant varia, de mitjana, cada producte de la nostra cistella en aquesta temporada. Després de les tres preses de preus dels 7 anys anteriors, sabem que alguns peixos i mariscos disparen els seus preus just abans de les festes, mentre que altres aliments, com les carns o les verdures, es caracteritzen per una major estabilitat.

El luxe del besuc

El peix és el producte que més dispara el seu preu en aquestes dates. Però mentre besuc i lluç aconsegueixen preus exorbitants, el llobarro, per exemple, acostuma a mantenir-se estable. Si tens desig de besuc, millor comprar-lo com més aviat millor i congelar-lo: a mesura que avanci el mes anirà pujant el seu preu.

Marisc per Nadal?

És molt típic comptar amb una mica de marisc en els nostres menús de festa… però tret que es tracti dels llagostins, més val preparar la cartera.

Estabilitat en la carn

Encara que alguns aliments, com el xai o el rodó de vedella, solen pujar de preu quan s’apropa el Nadal, no passa el mateix amb ocells com el gall dindi o la pularda. En aquest cas, no convé precipitar-se i no val la pena comprar amb antelació i congelar: acostumen a estar encara més assequibles quan s’apropen molt les Festes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa