Unió de Pagesos ha demanat al Departament d’Acció Climàtica, mitjançant una carta al secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, que obri una investigació urgent, a través de l’organisme Cadecat, sobre el possible incompliment de la Llei de mesures per millorar el funcionament de la cadena alimentària per part dels compradors de taronges als productors a Catalunya. El sindicat fa aquesta demanda a causa dels preus extremadament baixos en origen, amb l’objectiu que la campanya d’inspeccions i comprovacions sigui extensa, ja que asseguren que la situació és generalitzada per part de les empreses compradores.

Taronges | Pixabay
Taronges | Pixabay

Durant els darrers mesos, el sindicat ha alertat d’informació sobre preus molts baixos percebuts pels citricultors, en molts casos entre els 8 i 12 cèntims el quilo de taronges. Pel que fa a les clementines, el preu mitjà que paguen les empreses compradores és de 30 cèntims el quilo, però cal tenir en compte que la collita 2021/22 ha estat molt curta, entre un 40% i un 60% respecte a una de mitjana; per tant, els ingressos per aquest cítric també s’han reduït.

El sindicat assegura que ha estat amatent en les últims setmanes a l’evolució dels preus i ha comprovat que aquestes informacions es reflectien en les estadístiques oficials del Departament i del Ministeri d’Agricultura. Així, els preus en origen a l’arbre publicats pel Ministeri per als diferents cítrics mostren una davallada molt important respecte de la passada campanya, sobretot en la taronja, amb preus de 5 cèntims el quilo per a la navelina, i de 9,38 cèntims per a la navel aquesta última setmana. La darrera dada de preu percebut pels productors publicada per d’Acció Climàtica per a les taronges és d’11 cèntims el quilo, el desembre del 2021.

Taronges a l'arbre pendents de collir en una finca de Vinaròs | ACN
Taronges a l’arbre pendents de collir en una finca de Vinaròs | ACN

Preu en origen a l’arbre exepcionalment baix”

Unió de Pagesos denuncia que aquest nivell de preus en origen a l’arbre és excepcionalment baix, molt per sota del cost efectiu de producció. Si es prenen com a base les darreres dades publicades per la Xarxa Comptable Agrària de Catalunya (XCAC) del 2019 i el 2018, el cost de producció de ‘mandarines, clementines i fruites similars’ és de 42 cèntims el quilo i de 47 cèntims el quilo, respectivament. Si s’aplica l’increment dels factors de producció dels darrers mesos, aquests costos considerats poden augmentar en més d’un 20%.

Una altra dada important a tenir en compte és el cost mitjà assignat a ‘aigua’ d’aquestes dades. La XCAC considera que per aquest grup de cultius és de 391 euros l’hectàrea. En aquest moment, hi ha preus de 50 cèntims d’euro el m3 a les comunitats de regants de la zona citrícola, el què equivaldria a un cost d’uns 3.000 euros per hectàrea només per aquest factor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa