Vadegust
El preu de la principal varietat de taronja és un 47% inferior que el 2020

Unió de Pagesos ha denunciat els baixos preus que reben els productors de cítrics a les Terres de l’Ebre aquesta campanya, sobretot de la navel, principal varietat de taronja. El preu mitjà en origen de la navel durant el 2020 va ser de 0,23 euros el quilo, mentre que actualment s’arriba a pagar fins a 0,12 euros el quilo, un 47% menys que l’any passat. A tot l’Estat, el preu mitjà d’aquesta varietat actualment és de 0,15 euros el quilo, segons dades del Ministeri d’Agricultura.

Segons el sindicat, aquesta situació “es deu al retard en la comercialització i, sobretot, a la competència inicial amb la procedent de Sud-àfrica en els lineals de botigues i supermercats”. En aquest sentit, Unió de Pagesos ha recordat que “les empreses importadores no van comprar taronja espanyola fins que se’ls va esgotar la importada des de l’hemisferi sud. A més, les taronges catalanes i espanyoles tenen la competència de les egípcies i les turques, que han inundat els supermercats europeus amb ofertes molt barates”.

La collita prevista a Catalunya aquesta campanya 2021/22, segons dades del Departament d’Agricultura, és de 41.565 tones, similar a la de la passada campanya, que va tenir més demanda davant la major incidència de la pandèmia i va incrementar el consum. En països compradors de la taronja de Catalunya com Alemanya, França o els Països Baixos s’ha retret el consum perquè les temperatures fins ara no han sigut massa baixes.

Taronges en un arbre | Unió de Pagesos

Tot i això, a Catalunya la taronja representa una tercera part de la producció de cítrics, i les altres dues terceres parts corresponen bàsicament a la mandarina tipus clementina. Aquest últim cítric, segons dades d’Acció Climàtica, aquesta campanya patirà una davallada molt important. De 130.000 tones la campanya 2020/21 a una previsió d’unes 88.500 tones a l’actual 2021/22, la qual cosa afectarà greument, amb la pujada del cost dels insums de les explotacions, la renda dels citricultors ebrencs.

Unió de Pagesos ha recordat que el sector disposa de dos mesos per treure els volums de navel del camp, i “és molt probable que aquests problemes s’estenguin a les altres varietats de taronja”. Per això, per tal d’evitar un excés d’oferta en el mercat que faci baixar més els preus i perquè es compensi els citricultors per les pèrdues d’aquests dos últims mesos i les possibles que s’ocasionin en la resta de varietats, el sindicat estudia demanar al Ministeri d’Agricultura que gestioni mesures de prevenció de crisis establertes a l’Organització Comuna dels Mercats Agraris (OCM).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa