Vadegust
El preu dels aliments podria augmentar fins a un 22% per la guerra

Més conseqüències de la guerra a Ucraïna, que ja fa tres setmanes que dura. Es tracta del preu dels aliments internacionals que, segons un informe de l’Organització de Nacions Unides (FAO) -titulat ‘La importància d’Ucraïna i la Federació Russa per al mercat de l’agricultura mundial i els riscos associats al conflicte actual’-, podrien incrementar des d’un 8% fins a un 22%, per sobre del cost actual. Com ja s’ha dit reiteradament aquests dies, tant Ucraïna com Rússia són grans productors d’aliments bàsics com el blat, el blat de moro, la colza, les pipes i l’oli de gira-sol.

El mateix text constata, segons recull ‘La Vanguardia’, que aquest exagerat augment de preus podria fer créixer el nombre de persones malnutridas en el món entre 8 i 13 milions entre els anys 2022 i 2023, amb increments més importants, com és previsible, a la regió d’Àsia-Pacífic, seguida de l’Àfrica Subsahariana i Orient Pròxim i Nord d’Àfrica.

Diverses ampolles d'oli | Pixabay
Diverses ampolles d’oli | Pixabay

Però no només és preocupant l’augment dels preus, sinó també els riscos de producció. El mateix informe també reucll que, encara que les perspectives de producció per a les collites d’hivern de 2022-2023 són favorables tant a Ucraïna com a Rússia, “el conflicte pot impedir que els agricultors s’ocupin dels seus camps, cullin i comercialitzin els seus cultius, mentre que les interrupcions dels serveis públics essencials també podrien afectar negativament l’agricultura”.

En aquest sentit, hi ha el risc que entre el 20 i el 30% de les plantacions amb cereals, blat de moro i llavors de gira-sol a Ucraïna no es plantin o es quedin sense collir en la temporada d’hivern 2022-23. Així mateix, es desconeix l’impacte que tindran les sancions internacionals a Rússia sobre l’exportació d’aliments.

Un carro per fer la compra en un supermercat | Pixabay
Un carro per fer la compra en un supermercat | Pixabay

Recomanacions de la FAO

Per tot això, la FAO recomana “mantenir obert el comerç d’aliments i fertilitzants, evitant que el conflicte afecti negativament l’activitat comercial de tots dos països i que puguin complir amb la producció nacional i necessitats de consum, al mateix temps que satisfan les demandes globals”.

Però també aconsella diversificar el subministrament d’aliments als països que depenguin directament de les importacions d’aliments d’Ucraïna i Rússia, per exemple, buscant altres fonts de comerç internacional.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa