Vadegust
El preu dels aliments es dispara un 14,6% al febrer a Catalunya

L’Índex de Preus de Consum (IPC) interanual ha repuntat tres dècimes al gener a Catalunya, fins al 5,6%, en comparació amb el gener (5,3%), segons ha informat l’Institut Nacional d’Estadística (INE). D’aquesta manera, l’indicador s’enfila per segon mes consecutiu, després que al gener es trenqués la dinàmica de cinc mesos consecutius de baixades. La pujada ha arribat en el segon mes en vigor de la rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics i ha coincidit, també, amb la retirada del descompte als carburants. Els aliments, però, han incrementat els preus respecte del gener, 1,9 punts, i han continuat disparats respecte fa un any (14,6%).

Ara, els preus a Catalunya són 5,6% més alts que el febrer del 2022, quan va esclatar la guerra d’Ucraïna i es va agreujar l’espiral inflacionista amb índex de l’IPC anual del 7,4%.

Clients comprant fruita en una parada del Mercat del Lleó de Girona | ACN

El preu dels aliments es modera dues dècimes respecte del desembre

El preu dels aliments ha crescut 1,9 punts al febrer en comparació amb el mes anterior. Aquesta dada és la segona que arriba i que inclou la rebaixa de l’IVA que va aprovar el govern espanyol a finals del 2022 per revertir l’encariment dels aliments. Des de l’1 de gener no tenen IVA el pa comú, les farines, la llet, els formatges, els ous, les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals. Tot i això, en comparació amb fa un any, els aliments són un 14,6% més cars.

A l’Estat, els preus de l’alimentació s’han enfilat un 16,7% en comparació amb l’any passat, un increment que és 1,2 punts superior que el del gener.

Si s’analitza al detall el cistell de consum en comparació amb fa un any, ha continuat disparat el preu del sucre (+55,7%), la llet (+33,4%), l’oli i els greixos (+30%), els cereals i derivats (+22,1%), les llegums (+21%), els ous (+19,9%), els productes làctics (+19,4%), la patata (+17,5%), la carn de porc (+13,5%), el cafè (13,6%), l’aigua mineral (+12,25) i el pa (+9,2%).

Pel que fa a l’indicador mensual, respecte del desembre els descensos més significatius de preu en la cistella de la compra han estat les fruites (-3,8%), la patata (-1,1%) i els llegums i hortalisses fresques (-0,3%). En canvi, s’han encarit els làctics (+1,5%), la carn de porc (+1%), el peix (+4,5%) i el sucre (+2,2%).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa