Ja sabem de la importància de cuidar la nostra salut, també en allò que fa referència a l’alimentació. I per això avui parlem de què cal fer per tenir una bona salut cardiovascular, però no només en relació a l’esport, sinó també a què mengem. Hi ha aliments que són eneficiosos per a la salut del cor -com ara l’oli d’oliva, la fruita seca o l’alvocat-, però n’hi ha que són perjuducials.

RAC1 ha parlat amb el doctor Juan Pablo Canepa, cardiòleg clínic d’HM CIEC, el Centre Integral de Malalties Cardiovasculars d’HM Hospitals a Barcelona, qui destaca els factors que cal evitar si es vol tenir una bona salut cardiovascular: “Tabac, hipertensió arterial, diabetis, colesterol elevat, excés de pes, sedentarisme, estrès i consum de drogues”.

I en relació a l’alimentació, Canepa fa referència a l’estudi Predimed (Prevenció amb Dieta Mediterrània), un assaig multicèntric realitzat a Espanya sobre la dieta mediterrània en relació amb el risc cardiovascular, i d’on s’extreu que cal tenir una dieta basada en el consum de fruites, vegetals i hortalisses (fins a cinc racions diàries), cereals o grans integrals, llavors, llegums, peixos blaus i oli d’oliva com a greix de referència.

Pel que fa a les carns, s’hauria d’apostar per les d’ocell i altres carns magres i prendre-les amb moderació. Tot això evitant el consum d’alguns aliments que s’han demostrat perjudicials per a la nostra salut cardiovascular:

Carn vermella: conté greixos saturats, el consum dels quals no hauria de sobrepassar el 10% de la ingesta diària de greixos.

Brioxeria industrial: aquest apartat no només inclou els típics productes de pastisseria de supermercat, sinó també galetes, snacks i alguns cereals d’esmorzar. El motiu és que solen contenir greixos trans.

Magdalenes amb xocolata | Pixabay

Pizza precuinada: només cal mirar les etiquetes de la gran majoria de precuinats del mercat –crestes, croquetes, pasta, pizza…– per comprovar que solen ser rics en greixos trans.

Pizza amb pinya | Pxfuel
Pizza amb pinya | Pxfuel

Begudes excitants: els refrescos excitants no són recomanables des de cap punt de vista, ja que a més de contenir grans quantitats de cafeïna, porten sucres i additius poc recomanables.

Una beguda de cola | Pixabay

Sal: més que evitar la sal, es tracta de ser rigorosos amb el consum, ja que gran part de productes processats i ultraprocessats la contenen en grans quantitats.

Un grapat de sal | Pixabay
Un grapat de sal | Pixabay

Alcohol: segons un estudi publicat per la revista British Medical Journal, realitzat per investigadors de la Universitat de Tolosa, a França, el consum concentrat d’alcohol els caps de setmana –el que es coneix com a binge drinking– duplica el risc de morir d’una aturada cardíaca.

Diferents maneres de servir un gintònic | Pixabay
Diferents maneres de servir un gintònic | Pixabay

Mantega: la Societat Espanyola d’Arterosclerosi recomana consumir almenys dues racions diàries de lactis, entre els quals trobem llet, llet fermentada, iogurt o formatge, encara que “es desaconsella el consum habitual de lactis amb sucres afegits i, en hipertensos, de formatges curats”. D’altra banda, “es recomana reduir el consum de mantega i nata”.

Un tros de mantega | Pixabay
Un tros de mantega | Pixabay

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa