Vadegust
El pernil ibèric podria tenir els dies comptats

Si ets un amant del pernil ibèric, estigues molt atent a aquest article, perquè t’interessa. És molt probable que d’aquí a uns anys ja no n’hi hagi. Sí, sí, així és. El millor pernil ibèrics és el pernil ibèric de gla de llarga curació, elaborat amb porcs alimentats amb glans. Aquests porcs es crien fins als 10 mesos d’edat abans de deixar-los anar perquè es moguin lliures per les rouredes de la Devesa, alimentant-se gairebé exclusivament de glans.

Els porcs, que pesen al voltant de 90 quilos quan són alliberats, mengen fins a gairebé 10 quilos de glans al dia, duplicant el seu pes corporal abans de ser sacrificats. Els pernils d’aquests porcs alimentats amb glans es curen de dos a cinc anys abans de vendre’s a preus que poden arribar a ser bastant elevats.

Pernil ibèric | Europa Press
Pernil ibèric | Europa Press

Però creixen ara les alertes entorn de la supervivència del porc que es cria per a ser pernil ibèric. En concret, és el canvi climàtic, en forma d’augment de les temperatures, juntament amb l’escassetat de precipitacions, el que amenaça el subministrament d’aliment per als porcs que es crien per al pernil ibèric, segons assegura el mitjà britànic The Guardian, i recull Ok Diario, que ens recorda a més, com el 2022 va ser l’estiu més calorós mai registrat a Espanya, i a més va anar excepcionalment sec.

El productor de pernil Francisco Espárrago declara al mitjà britànic que les alzines que formen els boscos de Devesa són natives de climes humits, i no els està anant bé amb les condicions climàtiques actuals, produint menys glans, la qual cosa posa en perill el comerç del pernil ibèric.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa