Vadegust
La perillosa raó per la qual no es pot deixar una llauna oberta a la nevera

Segur que has sentit a dir que no s’han de deixar mai llaunes obertes a la nevera. I segur també que així ho fas. Però saps realment el motiu pel qual no s’ha de fer? És innegable que les llaunes aporten una excel·lent protecció i conservació a l’aliment mentre estan tancades, però quan les obrim perden completament aquesta capacitat. Totes les llaunes estan segellades al buit i sotmeses a un procés tèrmic que inactiva els enzims i destrueix els possibles microorganismes.

Llavors, què és el que pot passar si deixem els aliments dins d’una llauna oberta, encara que la tapem amb paper film? El primer és que, amb el pas dels dies, una petita quantitat d’alumini es transfereix als aliments, donant-los un sabor metàl·lic. Això passa sobretot amb aliments més àcids, com la pinya i el tomàquet.

Una llauna de sardines oberta | Piqsels

A això cal sumar que la combinació d’oxigen i acidesa genera una reacció que recobreix la llauna amb un material de color entre grisenc i negre que es pot desprendre al menjar. Encara que és molt desagradable, no té per què ser perillós ja que només afecta a l’estètica de la llauna.

Per descomptat, cal no oblidar que els aliments es poden assecar, així com absorbir altres olors i sabors de la nevera. Encara que tapem la llauna amb paper film, mai quedarà segellada hermèticament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa