Les llaunes de menjar són una opció molt pràctica quan no tenim temps per cuinar, però necessitem menjar. Però amaguen un perill, i hi ha errors que tots cometem i amb els que hauríem de vigilar molt. És probable que si obrim una llauna i ens sobra menjar, la guardem oberta, i amb l’aliment en el seu interior, a la nevera. I això no s’hauria de fer mai!
Tot i que tancades les llaunes de conserves poden durar diversos mesos en bon estat al rebost, una vegada obertes cal consumir-les en el mateix dia en què s’obren. Què passa si les guardem estant obertes, fins i tot a la nevera? Poden convertir-se en un focus de bacteris que poden posar seriosament en risc la nostra salut, tal i com publica Ok Diario.
La clau per a entendre-ho està en els materials amb els quals es fabriquen les llaunes: l’alumini i l’acer laminat. Tots dos fan que les conserves es mantinguin en perfectes condicions durant molt de temps. El buit que es produeix en el moment de l’envasat en l’aliment també ajuda a això.

Però, quan obrim la llauna de conserves, el buit desapareix. D’aquesta manera, l’acidesa dels aliments, sumada a l’oxigen al qual estan exposats, pot provocar una reacció química, donant-los un gust metàl·lic que resulta d’allò més desagradable.
Més enllà del gust, quan les llaunes de conserves estan obertes, el líquid que cobreix els aliments s’evapora. En assecar-se, absorbeixen les olors d’altres aliments que hi ha emmagatzemats en la nevera. El pitjor que pot succeir, encara que no és massa comú, és que es contaminin amb microorganismes.
Un dels principals riscos és el botulisme. Es tracta d’una toxina sintetitzada pel bacteri Clostridium botilinum els símptomes del qual apareixen entre les 12 i les 36 hores després que la toxina ingressi en el torrent sanguini. Encara que poden variar entre una persona i una altra, hi ha alguns que es repeteixen en gairebé tots els casos: vòmits, boca seca, dificultat per a parlar o empassar i enrampades.