Ara que tant es parla de la llet, després que les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d’Osona hagin començat un nou projecte, de la mà de Bonpreu, traient al mercat una llet 100% catalana i pagada a un preu just als ramaders. Però segur que molts us heu preguntat per quin motiu la llet és de color blanca, i ‘Ok Diario’ en dona la resposta.

La llet de vaca conté més de 100 substàncies, com la caseïna, el greix, la lactosa o les vitamines solubles. El color blanc es deu al fet que les micel·les de la caseïna, que representa el 80% de la proteïna làctia, reflecteix la llum. Tot i que les vaques consumeixen pastura verda, quan entra en el seu sistema digestiu, les micel·les de la caseïna reflecteixen la llum i els enzims desnaturalitzen les substàncies dels cloroplasts. Aquesta és l’explicació de per què la llet és blanca.

Un got amb llet | Pixabay
Un got amb llet | Pixabay

La llet groga és un tipus de llet batejada com a calostre. Es tracta de la primera llet de la mare, i és essencial perquè els vedells tinguin un sistema immunològic fort. Tal com expliquen els veterinaris, actua de forma molt similar a una vacuna, i el color groc es deu al seu alt contingut en betacarotens.

A vegades, la llet de vaca també pot ser groga per alguna infecció bacteriana o per una alimentació rica en carotens, que estan presents en carabasses i pastanagues.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa