El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Pastes i pizzes ecològiques amb valor social
  • CA

A l’hora de degustar cada pizza i cada pasta fresca d’Onyar, no només es gaudeix d’una autèntica delícia per al paladar, sinó que es contribueix a desenvolupar un projecte social. Darrere dels productes ecològics Onyar hi ha una fundació sense ànim de lucre, la Fundació Ramon Noguera, que treballa per millorar la qualitat de vida de persones amb discapacitat intel·lectual a Girona i per aconseguir una societat més justa i sostenible. I també hi ha una història de proximitat, elaboració artesana i compromís social.

Projecte social

El projecte social d’Onyar es distingeix pels seus valors afegits: la matèria primera ecològica, l’elaboració artesanal, l’absència d’additius, la proximitat, la sostenibilitat, la difusió de l’alimentació saludable i la inserció laboral de col·lectius desafavorits. De fet, és l’únic obrador d’alimentació ecològica que produeix pasta i pizza fresques ecològiques a Catalunya amb una finalitat social: crear llocs de treball per a persones amb discapacitat intel·lectual. L’equip actual el forma una plantilla de quinze persones que desenvolupen diferents tasques a l’obrador: des de la producció dels productes, fins a l’envasament i la conservació, passant pel seu etiquetatge.

Pastes i pizzes fresques

Totes les primeres matèries provenen de l’agricultura ecològica. Les pastes i pizzes s’elaboren amb ingredients naturals i de qualitat, i en cap cas no s’hi afegeixen conservants, ni colorants ni additius d’origen químic durant el procés d’elaboració.

Les pizzes fresques s’elaboren a partir de massa mare, cosa que els proporciona l’intens aroma i el gran sabor que les caracteritza. Selaboren a partir duna selecció de quatre farines ecològiques, una combinació que permet obtenir unes bases saboroses, fines i cruixents.

Les varietats de pasta fresca estan fetes amb sèmola de blat dur ecològic de primera qualitat amb què s’aconsegueix una massa extraordinària que es complementa amb ingredients també ecològics, donant lloc a combinacions singulars i plenes de sabor, com els raviolis farcits de xiitake i carbassó, d’espinacs, poma i panses, o de tomàquet, alfàbrega i olives.

Obrador sostenible

No hi ha dubte que el valor social distingeix els seus productes de la resta dels del mercat, però també ho fa que siguin de proximitat i sostenibles. Els proveïdors són el màxim de proximitat possible, cosa que té un doble benefici: d’una banda, s’ajuda a crear comunitat; i de l’altra, en reduir-se el transport, es minimitza notablement la petjada de carboni. Compromesos amb el medi ambient, l’energia que es fa servir és 100% verda i les instal·lacions compten amb un sistema de refrigeració per diòxid de carboni, un refrigerant natural que redueix l’impacte ambiental.

Fundació Ramon Noguera: per una societat més inclusiva

A més de donar feina, la Fundació Ramon Noguera també s’ocupa d’atendre persones amb discapacitat intel·lectual a centres de dia i residències, on se’n potencia la qualitat de vida. És una entitat propera al territori, social i amb vocació solidària i inclusiva, que dóna atenció a més de 1.000 persones cada any, entre adults i nens, i integra 200 treballadors en diferents línies d’activitat de gestió pròpia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa