Vadegust
Panerola del cafè, el malson de les cafeteres dels bars

Mesuren de 12 a 15 mil·límetres de longitud, són de color marró amb dues bandes fosques en el tòrax, tenen ales encara que les tenen atrofiades, i en les seves potes tenen coixinets amb els quals grimpen per les parets sense fer gaire esforç. Parlem de la Blattella germanica, coneguda popularment com a panerola alemanya, rossa o panerola del cafè, un insecte en absolut agradable que, per desgràcia, acostuma a aparèixer amb freqüència en les màquines de cafè i preparació d’aliments de bars i restaurants, llocs on es dones unes condicions de calor i humitat molt favorables per a la seva reproducció, segons expliquen des de Rentokil Initial.

Allà on es treballi amb aliments, ja sigui fabricant-los o venent-los directament al client, és essencial incrementar les mesures preventives per a evitar que la salut de treballadors i clients es posi en risc. En aquest sentit, el sector de la restauració és especialment sensible a l’aparició de plagues com les paneroles, capaces tant de perjudicar la salut de les persones com d’arruïnar un negoci.

I és que, a causa dels seus bruts hàbits, les paneroles propaguen gèrmens capaços de generar malalties en l’ésser humà. En el seu historial es troben des de l’E. coli, passant per la salmonel·la, la febre tifoidal, el staphylococcus i streptococcus, el còlera, la gastroenteritis, la disenteria i la lepra.

On s’amaguen les paneroles?

Davant l’important problema de salut pública que aquests insectes poden crear, és de vital importància que, en cas de trobar algun exemplar, es localitzin com més aviat millor les denominades com a zones calentes. Es tracta d’aquelles àrees que contenen alguns factors vitals per a les paneroles. Entre ells; aliment, aigua i cert grau de calor.

Gràcies a les seves petites dimensions, les paneroles poden amagar-se en qualsevol escletxa, preferint les zones fosques, calentes i amb una certa humitat. Davant aquestes preferències, qualsevol motor d’un electrodomèstic pot convertir-se en l’amagatall perfecte. S’entén així el perquè de la seva denominació popular com les paneroles del cafè, en sentir predilecció per aquestes màquines tan presents en els negocis de restauració.

Una cafetera d’un bar | Pixabay

No obstant això, no només s’amaguen en les màquines de cafè. També poden ocultar-se en els mobles i rebostos de les cuines, en les parets, sota les aigüeres i rentavaixelles i en les esquerdes de qualsevol electrodomèstic amb motor, com ara frigorífics i congeladors, o en electrodomèstics més petits com ara microones, torradores i batedores.

A les cuines caldria sumar un altre dels espais favorits de les paneroles: els lavabos. En ells és comú trobar-les en la part posterior dels armaris, així com en les canonades d’aigüeres, banyeres i vàters.

Com evitar l’aparició de paneroles?

Tots els experts insisteixen en una qüestió essencial per a aquestes i altres tipus de plagues: la neteja. El sanejament, a curt i llarg termini, és una de les mesures més efectives per a evitar l’aparició d’infestacions.

A més, molts dels productes utilitzats pels professionals per a lluitar contra infestacions només funcionen si es donen unes bones condicions de neteja i s’acaba abans amb qualsevol font d’aliment que entre en competència amb els biocides emprats, a això cal indicar que les paneroles poden alimentar-se literalment gairebé de qualsevol cosa.

Per això, entre les estratègies de prevenció més reeixides està el fet d’aplicar simples mesures d’higiene:

  • Acabar amb fonts d’aliments i d’humitat. És recomanable guardar correctament els aliments, en recipients hermètics o bosses segellades, allunyant-los de l’abast de les paneroles. A més, cal acabar amb qualsevol resta que hagi quedat, netejant totes les superfícies i les aigüeres, buidant aigües estancades i retirant les escombraries en bosses segellades.
  • Esbandir els recipients i envasos abans de reciclar-los per a eliminar qualsevol resta orgànica.
  • Evitar restes de cartó i paper. Qualsevol diari, revista o caixa de cartó que es trobi a l’abast de les paneroles pot servir-los per a la creació de nius.
  • Segellar buits o esquerdes. Els mobles poden albergar esquerdes minúscules que permeten l’accés de les paneroles a altres espais interiors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa