Vadegust
Els panellets pujaran de preu fins a un 3% enguany

La inflació ha portat els pastissers catalans a augmentar fins a un 3% el preu dels panellets a les portes de la Castanya. El president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Antoni Bellart, assegura que, en l’últim any, el cost de la mantega s’ha duplicat i el dels ous ha pujat fins a un cent per cent. Davant d’això, Bellart subratlla que el sector “està fent un gran esforç” per reduir els marges de benefici i no incrementar preus, però admet que en alguns casos és inevitable. De fet, segons constata, la Castanyada és una diada que ja no genera “grans beneficis” pel sector. Tanmateix, les previsions de vendes dels pastissers “són bones” i creuen que es mantindran en nivells similars o superiors a les del 2019.

Segons detalla el president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, a Catalunya es vendran uns 250.000 quilos de panellets durant la campanya de Tots Sants, que s’allarga uns dotze dies. Aquesta xifra és “similar” a la del 2021, quan el sector ja va recuperar els nivells de vendes prepandèmia.

“Les esperances són bones“, assegura Bellart. Malgrat que admet que en anys anteriors les vendes de panellets començaven el pont del Pilar, apunta que, que el dia de Tots Sants caigui en un dimarts, fa que les celebracions per la Castanyada comencin el cap de setmana d’abans, un fet que impulsa les vendes de panellets.

El més venut continua sent el panellet de pinyons. “És el rei”, constata Bellart. De fet, el Gremi de Pastisseria de Barcelona calcula que tres de cada quatre panellets que es venen són de pinyons. Això no obstant, el president del gremi diu que hi ha altres versions, com el de xocolata, el de castanya o el de massapà flamejat, la demanda dels quals ha augmentat. Segons Bellart, ni el tradicional panellet de pinyons ni cap altra de les seves versions ha disminuït en vendes.

L’aparador d’una pastisseria amb diferents tipus de panellets | ACN

El preu mitjà de la factura de la llum es duplica en la majoria de pastisseries

L’increment del preu de l’energia també ha impactat en la factura de la llum de la majoria de pastisseries. Antoni Bellart diu que en la majoria d’establiments del sector la factura ha passat de situar-se en uns 2.000 euros de mitjana, a escalar fins als 4.200 o 4.800 euros.

Aquest increment dels costos energètics ha portat a algunes pastisseries del sector a apujar el preu de venda dels panellets. Bellart subratlla que no es tracta d’un augment generalitzat, ni tampoc intens. Segons indica, els establiments que s’han vist forçat a repercutir a preus la inflació, augmentaran entre un 1% i un 3% el preu del tradicional producte de la Castanyada.

Estem fent un sacrifici grandiós, aguantant com mai hem aguantat“, sosté Bellart. Tal com insisteix, gran part del sector està intentant no augmentar preus perquè el seu producte “no és de primera necessitat” i, en cas d’una pujada, les vendes frenarien. Actualment, el cost del quilo de panellets se situa en uns 60 euros el quilo, però, segons Bellart, el preu “real” hauria de rondar els 80 euros el quilo.

El Gremi de Pastisseria de Barcelona manté que la majoria del sector està fent esforços per reduir els marges de benefici i no apujar els preus, però avisen que “en algun moment” ho hauran de fer o, altrament, es veuran forçats “a tancar portes”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa