Vadegust
El Pallars Sobirà compta amb la primera ‘caravana de gallines’ de Catalunya

La Bana és un petit nucli del Pallars Sobirà que des de fa un mes compta amb una granja de gallines ponedores. Durant el dia les gallines viuen en llibertat en una finca de 2,5 hectàrees i a la nit van a pondre i dormir a la Chicken Catavan (caravana de gallines). Es tracta de la primera de Catalunya i de l’estat espanyol i està previst que n’incorpori tres més. Núria Padrós, titular de la granja La Bana, ha explicat que amb la caravana eviten la degradació del prat. Cada setmana mou el vehicle uns metres, que està foradat per sota, i d’aquesta manera el fem cau i abonen la finca. Aquesta setmana ja han començat a comercialitzar els ous ecològics produïts en prats florits del Pirineu.

Ara, les gallines estan en un patí de 400 metres quadrats, però cada mes la Núria canvia la caravana de pati, dins la finca de 2,5 hectàrees, i així regeneren el terreny. Són les nou de la nit a La Bana i a la caravana s’encén una llum i les gallines ja detecten que és l’hora d’anar a dormir. I una a una, van entrant al vehicle, es van posant a les barres i fins a l’endemà que tornen a sortir al camp.

Padrós ha comentat que les gallines s’han adaptat molt bé a la caravana i pràcticament totes ja ponen. Els ous de La Bana es poden trobar a establiments comercials i de restauració de la comarca i la Núria té la voluntat de ben aviat poder organitzar visites i que la gent pugui adquirir els ous a la mateixa granja.

Una caixa amb mitja dotzena d’ous de la granja La Bana | ACN

La prova de la caravana de gallines l’han fet amb una, però vist els bons resultats n’incorporarà tres més. Aquest fet vol dir que triplicarà també el nombre de gallines, passant d’un centenar a unes quatre-centes. Les gallines estan a l’aire lliure dins un tancat electrificat per evitar danys de la fauna salvatge. Junt amb les gallines hi viuen dos gossos de protecció que eviten la presència de qualsevol altre animal.

Caravana de gallines

La caravana de gallines és molt més que un galliner donat que revoluciona la manera de recollir els ous. Es tracta d’un galliner gran, portàtil, mòbil, fàcil de netejar i que permet fertilitzar fàcilment el terreny.

La Chicken Caravan va guanyar el premi a la invenció de l’any a Austràlia, d’on és la firma que comercialitza aquestes caravanes.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a juny 27, 2022 | 17:51
    Anònim juny 27, 2022 | 17:51
    Mentida, no és la primera. Ja fa molt anys que els parlamentaris de Catalunya entren al parlament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa