Vadegust
La paella és basca? Un cuiner qüestiona l’origen valencià d’aquest plat

La paella no està mai exempta de debats i polèmiques. Ja sigui pels seus ingredients, o també pel seu origen, com acaba de passar. Ha estat
l’escriptor, presentador i hostaler Alberto Fernández Bombín qui ha posat en dubte que la paella sigui valenciana i, d’aquesta manera, ha encès la polèmica. Ho ha fet ‘El programa de Ana Rosa’, a Telecinco, on ha assegurat que “la paella és basca“.

Després d’aquestes declaracions, han estat molt els usuaris de Twitter que s’han mostrat indignats amb Fernández Bombín. “La paella és única i valenciana, no basca” o “Té la mateixa credibilitat que la meva àvia (aragonesa de soca-rel) que com no podia ni veure a la meva mare andalusa un dia li va deixar anar als seus nets que el gaspatxo era aragonès”, han estat alguns dels tutis en resposta a l’hostaler, i que recull El Correo.

Però, segons aquest mateix diari, aquesta teoria no és nova. Molts són els que han afirmat que la paella només pot haver nascut a Euskadi. I per què? Tots es basen en un mateix argument: l’origen de les ‘paelleres’, el recipient fonamental per a fer una paella. Sense una ‘paellera’, podràs cuinar un arròs al forn, caldós o de qualsevol altre tipus, però no una paella. I és que en l’època en la qual va néixer la paella, només en les acereries basques eren capaços de produir ‘paelleres’ per a ús particular a un preu raonable.

Una paella fent-se amb foc de llenya | Europa Press
Una paella fent-se amb foc de llenya | Europa Press

Un altre defensor d’aquesta teoria és l’escriptor Emili Piera, que en el seu llibre ‘La cuina de l’Albufera i les marjals (2016)’ proclama que “la paella és un invent basc”. Argumenta que “no pot existir la paella com a plat popular fins que la siderúrgia basca va ser capaç de fabricar ‘paelleres’ a un preu assequible. Pot ser que anteriorment famílies de l’alta burgesia i de la noblesa fessin paella, però una família corrent, pobra, no es podia pagar una ‘paellera’ feta per un ferrer a cops de martell”, assenyala.

“Per què la primera recepta de paella va ser basca?”, s’interrogava el mes de febrer passat Paco Alonso a La Vanguardia. “Pot ser que algú se sorprengui per la joventut de la paella”, indica el gastrònom valencià. “És un invent recent i el seu ús es popularitza quan la siderúrgia arriba al poble pla. I aquí els bascos jugaven amb un cert avantatge”.

Però sembla que aquesta teoria no és vàlida per a poder afirmar l’origen basc de la paella, ja que l’escriptora basca Ana Vega (‘Biscayenne’), Premi Nacional de Gastronomia i especialista en documentació històrica de la cuina, ha explicat a EFE, tal i com recull ‘La Vanguardia‘ que cal no confondre el nom de l’utensili en el qual es fa la paella, “la qual cosa a València diuen paella i en gairebé la resta del món diem ‘paellera'”, amb el plat en si mateix.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a maig 19, 2023 | 07:54
    Ricard maig 19, 2023 | 07:54
    És com quan es diu que Colom no era català. I és que els bascos no paren de fer paelles...
  2. Icona del comentari de: Fat boy a maig 19, 2023 | 09:16
    Fat boy maig 19, 2023 | 09:16
    És clar que si. I les feien amb l,arròs del delta del Bidasoa. Pa quien cocinas eso Patxi?. Pa ella, pues.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa