Vadegust
L’OCU critica les restriccions en les vendes d’oli de gira-sol

Les grans cadenes de supermercats catalanes han decidit començar a racionar la venda d’oli de gira-sol per evitar problemes d’abastiment per la guerrra a Ucraïna, ja que és un dels principals països exportadors d’aquest producte alimentari. I davant l’alarma generada per la possible falta d’oli de gira-sol procedent d’Ucraïna, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha volgut transmetre “un missatge de calma”. Primer, “perquè ara com ara no hauria d’existir un dèficit d’oli de gira-sol en els supermercats, ja que el que es ven ara procedeix de la collita del passat estiu, abans de la guerra”. I, segon, “perquè fins a la següent collita, podria impulsar-se la producció estatal o la comercialització d’altres olis vegetals assequibles, com el de soia, el de colza o el d’orujo d’oliva”. De fet, l’organització recorda que Espanya és el primer productor mundial d’oli d’oliva.

Ampolles d'oli d'oliva | Pixabay
Ampolles d’oli | Pixabay

Així, l’OCU ha lamentat la restricció de les vendes d’oli de gira-sol que estan practicant cadenes com Mercadona i Eroski, ja que “genera una creixent alarma entre els consumidors i afavoreix, per tant, la pujada del seu preu”. Un preu que, segons aquesta organització, “ja ve incrementant-se notablement des de l’any passat per circumstàncies alienes a la guerra d’Ucraïna”. L’OCU adverteix a més que “la Llei del Comerç Minorista, en el seu article 9.2 prohibeix limitar la quantitat d’articles que poden ser adquirits per cada comprador”.

Finalment, trasllada als consumidors que, “a més, l’oli de gira-sol, fins i tot conservat en condicions ideals (a les fosques i en un lloc fresc), té una data de consum preferent d’aproximadament un any des del seu envasament, passada la qual perd qualitat i comença a posar-se dolent. Un motiu més per a no emmagatzemar oli de manera compulsiva.

Un supermercat en una imatge d'arxiu | Pixabay
Un supermercat en una imatge d’arxiu | Pixabay

Restriccions en la venda d’oli de gira-sol als supermercats

Als establiments de Mercadona la compra d’oli de gira-sol està restringida a cinc litres per client i dia, i també s’ha racionat la venda de llavors amb la finalitat de “garantir un ús normal d’aquests productes”. Als supermercats Consum, la compra d’oli de gira-sol es redueix a una ampolla per client. A les botigues Bonpreu també estan dosificant la compra d’aquest tipus d’oli a un màxim de quatre ampolles o garrafes per persona. I a la cadena Makro –que ven a empreses i que és un dels grans proveïdors de l’hostaleria- també es restringeix la compra a una ampolla d’oli de gira-sol per client i dia.

Més notícies
Un supermercat de Mercadona | Mercadona
Els supermercats racionen la venda d’oli de gira-sol 
Comparteix
L'objectiu és evitar problemes d'abastiment per la guerra a Ucraïna

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a març 08, 2022 | 14:49
    Ricard març 08, 2022 | 14:49
    Els supermercats no tenen la culpa que hi hagi idiotes acaparant menjar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa