Vadegust
Nutracèutics: què són i quins beneficis tenen aquests aliments

Pot ser no has escoltat mai aquesta paraula. Però el cert és que s’està posant bastant de moda, especialment entre els nutricionistes. Estem parlant dels nutracèutics, un neologisme obtingut de la unió de les paraules “nutrició2 i “farmacèutic” encunyat des de fa relativament poc temps. El propòsit amb el qual va ser creat és expressar en una sola paraula el concepte d’explotar les propietats dels aliments i nutrients com si fossin medicaments.

Combinat amb la paraula “cuina” es converteix en un adjectiu que trasllada aquest concepte a la preparació d’aliments. Però, quins són, en termes concrets, els principis d’aquesta cuina nutracèutica ? Quins beneficis tenen els nutracèutics?

Segons publica ‘Ok Diario‘, un nutracèutic és un aliment (o una porció del mateix) que produeix beneficis mèdics o de salut, inclosa la prevenció o el tractament de malalties. Aquesta definició no sembla molt diferent de la d'”aliment funcional”, que és aquell aliment que aporta al teu organisme la quantitat adequada de nutrients per a mantenir-se sa. Hi ha els qui, en el passat, van arribar a intentar aclarir millor la diferència entre el primer i el segon en emfatitzar que un aliment funcional es converteix en nutracèutic quan s’utilitza en el tractament d’una malaltia.

En definitiva, les dues definicions es fusionen tant en la teoria com en la pràctica i, de fet, així com hi ha qui proposa una “cuina nutracèutica” també hi ha qui proposa una “cuina funcional”. En una comparació ràpida, no sembla haver-hi una diferència en l’essència dels dos enfocaments; el primer, no obstant això, introdueix una variable addicional: de fet, els xefs proposen una cuina nutracèutica.

Taronges | Pixabay
Les taronges contenen molta Vitamina C | Pixabay

L’objectiu del xef que prepara receptes basades en els principis dels nutracèutics és preservar al màxim els principis nutricionals presents en els aliments. De fet, la forma en què prepara els aliments pot alterar les molècules dins d’ells de diverses maneres. Alguns poden tornar-se més biodisponibles i, per tant, ser millor absorbits pel cos, però només si tria alguns mètodes de preparació en lloc d’uns altres. Pensem, per exemple, en el cas del licopé, el potent antioxidant present en els tomàquets: la seva biodisponibilitat augmenta amb la cocció en presència d’oli. Uns altres poden perdre’s fàcilment en cuinar-los en aigua; aquest és el cas de la vitamina C i, més en general, dels nutrients hidrosolubles.

Conservar correctament els aliments

No pensis, però, que per a aplicar els principis de la cuina nutracèutica, s’ha d’anar amb compte només de triar el millor mètode de cocció, perquè per a conservar millor les propietats nutricionals dels aliments també és essencial conservar-los de la millor manera possible. Prenent la vitamina C com a exemple novament, saps que la teva verdura pot perdre moltes propietats si la guardes durant molt de temps abans de menjar-la, fins i tot si la guardes en el frigorífic?

Finalment, cuinar segons els principis dels nutracèutics significa també preparar receptes equilibrades, per a garantir una alimentació sana també des del punt de vista de l’equilibri nutricional. En definitiva, la cuina nutracèutica no es presenta com un joc de nens, sinó com una disciplina que requereix una adequada preparació en diversos camps: el culinari (un xef nutracèutic ha assistit, en primer lloc, a una escola de cuina) i el de la nutrició (en els principis -inclosos de la qual els dels beneficis per a la salut dels nutrients- pots entrenar a través d’un curs específic).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa