L’oferta de cafè és cada vegada més gran: en gra, en càpsules, de diferents intensitats, amb sabors diferents… hi ha tot un món al voltant del fruit del cafetal.

Si pensaves que el gra de cafè era l’única cosa que s’aprofita de l’arbust del cafeto, això et sorprendrà, tal i com publica l’OCU.

Nous aliments, productes més sostenibles

Per fi hem pres consciència de l’impacte que l’activitat de l’ésser humà té en l’entorn, com influeix en el medi ambient, afecta al canvi climàtic, etc. Per això cada vegada s’avança més en la producció d’aliments més sostenibles i l’aprofitament dels recursos i dels subproductes generats. En concret, en el cas del cafè, hi ha dos nous aliments derivats del cafè la comercialització del qual a la Unió Europea ha estat autoritzada recentment.

Cafè | Pixabay

Dos nous aliments procedents del cafeto

A Europa es considera nou aliment aquell que no ha format part de l’alimentació dels europeus abans del 15 de maig de 1997, quan va entrar en vigor la primera normativa que els regula. I tenen aquesta consideració tant els aliments de nova creació, innovadors o produïts emprant noves tecnologies i processos, i també altres productes que, sense ser nous, no es consumien a Europa: aquest és el cas de dos nous aliments derivats del cafè

1. Infusió de fulles de cafè

Infusió de Coffea arabica L. o de Coffea canephora Pierre ex A. Froehner, que poden ser utilitzades tal qual, o com a ingredient en altres begudes.
Aquest és un producte de consum tradicional en zones d’Àfrica, Àsia i Amèrica del Nord. Després d’analitzar les dades disponibles, l’EFSA va determinar l’any 2020 que no hi havia problemes de seguretat en aquesta infusió i es procedia a l’autorització per part de la Comissió Europea.

2. Polpa seca de les cireres de cafè aràbiga (Coffea arabica L. ) i de cafè robusta (Coffea canephora Pierre ex A. Froehner) i la seva infusió, com a ingredient per a infusions (incloses les begudes llestes per al consum) i begudes aromatitzades.

Igual que en el cas de les fulles de cafè, aquest producte ja es consumeix de manera tradicional en altres llocs, com Iemen, Etiòpia i Bolívia, per la qual cosa la seva autorització ha seguit el mateix procediment.

Com succeeix ja amb altres productes alimentaris procedents del cafè, si el contingut en cafeïna és més de 150 mg/l de cafeïna (com a tal o després de la reconstitució) ha d’incloure’s un advertiment en l’etiqueta si el producte conté : “Contingut elevat de cafeïna. No recomanat per a nens ni per a dones embarassades o en període de lactància” seguida del contingut de cafeïna expressat en mg per 100 ml”.

Hi ha un tercer producte pendent d’autorització: la pela del cafè com a ingredient en infusions de begudes no alcohòliques a base d’aigua. Fa uns mesos que l’EFSA ha donat a conèixer la seva opinió favorable, per la qual cosa és imminent que sigui aprovat aquest producte, que tradicionalment s’ha utilitzat com a ingredient en aliments i begudes en països com Etiòpia, Kenya, Iemen, Aràbia Saudita. Aràbia i Bolívia. A més, la pela i els productes a base de pela estan disponibles per als consumidors d’Austràlia, els EUA, el Canadà, el Japó i l’Índia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa