Ja no hi ha tants tomàquets de penjar com abans. Però no només en falten dels de penjar, tampoc n’hi ha dels de posar en amanides. Sí, és així: l’escassetat de tomàquets és real i té diverses explicacions, tal i com publica ‘Catalunya Ràdio‘. Segons Francesc Llonch, director general de Gavà Grup, un dels principals majoristes de tomàquets de Catalunya, un dels motius és la crisi del gas a Europa arran de la guerra a Ucraïna.
“Importem tomàquets de Bèlgica, França o els Països Baixos perquè aquí no en produïm prou, però aquest any a centreeuropa no han encès la calefacció dels hivernacles pels alts preus del gas. Això ha contribuït a la mancança i la pujada de preus dels productes d’horta”, ha assegurat Llonch.
Des d’Unió de Pagesos, Carles Vicente explica que hi ha altres motius relacionats amb el clima i el preu que es paga al pagès: “El fred primerenc abans de l’estiu i després les calorades han fet malbé moltes plantes. A banda, molts pagesos també poden haver decidit plantar més perquè els paguen poc per aquests tomàquets”.

Segons Vicente, el tomàquet de penjar pot ser un primer senyal perquè és un producte que exigeix molta mà d’obra i molta despesa i potser els pagesos han decidit no invertir-hi tant com altres anys.
Afortunadament, aquesta escassetat de tomàquets i altres productes de l’horta podria ser puntual i quedar resolta a finals d’octubre o a principis de novembre. El perquè l’explica Carles Vicente: “L’horta reacciona ràpid. En 60 o 70 dies una planta ja és productiva. Si s’ha plantat a finals d’agost o principis de setembre, cap al novembre ja podem tenir més producte”.