Ja no hi ha tants tomàquets de penjar com abans. Però no només en falten dels de penjar, tampoc n’hi ha dels de posar en amanides. Sí, és així: l’escassetat de tomàquets és real i té diverses explicacions, tal i com publica ‘Catalunya Ràdio‘. Segons Francesc Llonch, director general de Gavà Grup, un dels principals majoristes de tomàquets de Catalunya, un dels motius és la crisi del gas a Europa arran de la guerra a Ucraïna.

“Importem tomàquets de Bèlgica, França o els Països Baixos perquè aquí no en produïm prou, però aquest any a centreeuropa no han encès la calefacció dels hivernacles pels alts preus del gas. Això ha contribuït a la mancança i la pujada de preus dels productes d’horta”, ha assegurat Llonch.

Des d’Unió de Pagesos, Carles Vicente explica que hi ha altres motius relacionats amb el clima i el preu que es paga al pagès: “El fred primerenc abans de l’estiu i després les calorades han fet malbé moltes plantes. A banda, molts pagesos també poden haver decidit plantar més perquè els paguen poc per aquests tomàquets”.

Pa amb tomàquet | Flickr
Pa amb tomàquet | Flickr

Segons Vicente, el tomàquet de penjar pot ser un primer senyal perquè és un producte que exigeix molta mà d’obra i molta despesa i potser els pagesos han decidit no invertir-hi tant com altres anys.

Afortunadament, aquesta escassetat de tomàquets i altres productes de l’horta podria ser puntual i quedar resolta a finals d’octubre o a principis de novembre. El perquè l’explica Carles Vicente: “L’horta reacciona ràpid. En 60 o 70 dies una planta ja és productiva. Si s’ha plantat a finals d’agost o principis de setembre, cap al novembre ja podem tenir més producte”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa