Vadegust
Les nitrosamines, presents en alguns aliments, podrien causar càncer

L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, per les seves sigles en anglès) ha advertit que l’exposició dels consumidors a deu nitrosamines, composts que poden formar-se en els aliments durant la seva preparació i processament, podrien causar càncer i danyar l’ADN.

“La nostra avaluació conclou que, per a tots els grups d’edat de la població de la Unió Europea, el nivell d’exposició a les nitrosamines en els aliments planteja un problema de salut“, ha apuntat el president de la Comissió Tècnica de Contaminants de la Cadena Alimentària, Dieter Schrenk.

L’EFSA va dur a terme la seva avaluació valorant el mal potencial causat per aquests compostos als éssers humans i els animals i avaluant l’exposició dels consumidors. “Basant-nos en estudis amb animals, hem considerat la incidència de tumors hepàtics en rosegadors com l’efecte més crític per a la salut“, ha declarat Schrenk.

En aquest sentit, ha aclarit que, per a garantir un alt nivell de protecció dels consumidors, han creat “el pitjor escenari possible” per a l’avaluació de riscos. “Assumim que totes les nitrosamines trobades en els aliments tenien el mateix potencial de causar càncer en humans que la nitrosamina més nociva, encara que això és poc probable”, precisa.

Un tros de carn preparat per fer-se | Pixabay
Un tros de carn preparat per fer-se | Pixabay

Quins aliments contenen nitrosamines?

S’han trobat nitrosamines en diferents tipus d’aliments, com ara en productes carnis curats, peix processat, cacau, cervesa i altres begudes alcohòliques. El grup d’aliments que més contribueix a l’exposició a les nitrosamines és la carn i els productes carnis.

Les nitrosamines també poden estar presents en altres aliments, com les verdures processades, els cereals, la llet i els productes lactis, o els aliments fermentats, adobats i condimentats.

En l’actualitat, existeixen algunes llacunes de coneixement sobre la presència de nitrosamines en determinades categories d’aliments. Per a l’EFSA, equilibrar la dieta amb una major varietat d’aliments podria ajudar els consumidors a reduir la seva ingesta de nitrosamines.

Així les coses, el dictamen de l’EFSA es transmetrà a la Comissió Europea, que debatrà amb les autoritats nacionals les mesures de gestió de riscos necessàries.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa