Vadegust
Ni un dia més: aquest és el temps que pots tenir el menjar al congelador

Cuinar els aliments i ficar-los al congelador és una opció molt pràctica i que, a més, ens permet no llençar aliments que encara són aptes per al consum. Però és important saber quant de temps podem tenir el menjar al congelador. Segons l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), les tècniques de conservació d’aliments són fonamentals per a prevenir intoxicacions alimentàries i possibles malalties gastrointestinals, i entre les que més recomana està la de la congelació, ja que la inactivació dels microorganismes de deterioració es produeix quan els aliments es mantenen a temperatures constants de -18 °C o menys.

En aquest sentit, l’AESAN explica que s’han de prendre una sèrie de precaucions i seguir els procediments adequats a l’hora de congelar aliments. La millor manera és fer-ho en petites quantitats tan aviat com sigui possible. I en el cas que vulguis congelar aliments després de cuinar-los, ha d’esperar que es refredin abans de fer-ho, ja que posar aliments calents en el congelador pot tenir un impacte negatiu en la temperatura d’altres aliments. A més, els aliments no han de tornar a congelar-se perquè la congelació repetida fomenta la contaminació, tal i com recull Ok Diario.

Una nevera plena de menjar | Pixabay
Una nevera plena de menjar | Pixabay

Els temps de congelació dels aliments

I sobre la qüestió del temps que podem guardar el menjar o els aliments en el congelador, l’AESAN i l’associació American Food Safety, afirmen que el temps que un aliment en particular pot romandre en el congelador depèn del seu tipus i grandària.

Així, es pot dir que:

  • La carn fresca es pot emmagatzemar en el congelador durant quatre a dotze mesos.
  • Les hamburgueses i la carn picada de cap de bestiar o d’ocell es poden emmagatzemar de tres a quatre mesos.
  • Carn fresca d’ocell (tant pollastres com galls dindis sencers) parlaríem d’un any, mentre que en el cas d’estar trossejats podrien aguantar fins a nou mesos.
  • El peix blanc es pot conservar de quatre a vuit mesos, mentre que el peix blau es pot conservar de dos a tres mesos.
  • Si bé no és recomanable congelar productes de la mar com el cranc, la llagosta, les cloïsses vives i els musclos, els calamars es poden emmagatzemar fins a 18 mesos.
  • Les sopes i guisats a base de verdures o carn es poden emmagatzemar durant dos o tres mesos.
  • Les sobres de menjar tenen una vida útil d’entre dos i sis mesos, això sí, en funció dels ingredients que continguin.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa