Vadegust
Motlles de silicona per a enfornar: tenen el seu risc

En la naturalesa no existeix cap material químicament inert i els materials en contacte amb els aliments no són una excepció. S’assumeix que el plàstic, paper, cartó, silicona i tots els materials d’ús alimentari són segurs, encara que se sap que no són totalment estables i, per això, podrien deixar passar una mínima part dels seus components als aliments. La norma general per als materials d’ús alimentari regula que no existeixin compostos tòxics ni que els compostos migrin en quantitats que puguin suposar un risc per als consumidors.

En els últims anys, l’OCU ha analitzat diferents tipus de materials que s’utilitzen en contacte amb els aliments amb l’objectiu de valorar si són innocus o no. S’han portat al laboratori envasos i utensilis d’un sol ús de paper i cartó i els resultats diuen que les tintes d’impressió utilitzades en la seva decoració contenen substàncies tòxiques o sospitoses de ser-ho.

Alguns motlles presenten risc per a la salut

Ara toca el torn als motlles de silicona. Amb les seves variades formes i colors, els motlles de silicona s’utilitzen molt per a cuinar en el forn. Presenten l’avantatge que es desemmotllen fàcilment i, a més, ocupen poc espai en l’armari. Però també en aquests productes s’evidencia el risc que passin substàncies químiques nocives a l’aliment: de fet, una anàlisi en el laboratori revela que la majoria dels motlles de silicona poden traslladar als aliments petites concentracions de substàncies químiques sobre les quals es desconeixen els seus efectes. Encara que avui dia no existeix normativa per a la silicona que limiti la quantitat màxima que pot transferir-se, en l’estudi de l’OCU han trobat dos productes que superen el límit de migració global establert per a qualsevol tipus de material en contacte amb aliments, no són segurs i per això demanen la seva retirada.

S’analitzen 23 motlles de silicona

L’OCU ha portat al laboratori 23 motlles de silicona per a rebosteria comprats en botigues físiques i en diverses plataformes en línia (Amazon, AliExpress, etc.). A l’hora de triar els models, han preferit els motlles petits per a diverses magdalenes o dònuts en lloc d’un de gran per a un bescuit perquè els petits ofereixen més risc de migració (tenen més superfície de contacte per volum de l’aliment).

Test de migració en el laboratori

Per a fer el test de migració, en cada motlle s’ha aplicat un simulant (un producte que reprodueix les característiques d’un aliment de rebosteria), s’ha deixat a 100 graus durant 8 hores i, a continuació, s’han analitzat les substàncies que han migrat del motlle al simulant. El test s’ha repetit 3 vegades.

En el test de migració s’han trobat:

  • Fragments i compostos de siloxà procedents d’una fabricació imperfecta dels motlles.
  • Additius (plastificants, antioxidants…) i alguns compostos classificats com a cancerígens, mutagènics o tòxics a nivell reproductiu que es formen durant el procés de fabricació del motlle. Han aparegut en concentracions molt baixes i només en alguns models.
  • Altres substàncies químiques. Ingerides en petites quantitats, el més probable és que no representin perill per a la salut, però si es fa un ús intensiu dels motlles, podrien tenir efecte tòxic a llarg termini.
  • No s’han detectat altres substàncies tòxiques com bisfenol A o amines aromàtiques.
Un motlle per enfornar | Pixabay

Dos motlles de silicona no compleixen les normes

Dels 23 motlles analitzats, només 4 són estables i assegurances. Els altres presenten problemes:

  • En 9 motlles s’observa alguna substància perillosa a baixa concentració o la concentració de substàncies volàtils és mitjana (no elevada). Un aspecte positiu és que la migració disminueix amb l’ús.
  • 8 motlles es revelen poc segurs o inestables: algunes substàncies superen els límits, la concentració de substàncies volàtils és elevada o la migració augmenta amb l’ús.
  • 2 motlles estan fora de normes, ja que superen el límit de migració global establert per a qualsevol tipus de material en contacte amb aliments. Són els motlles Amazon Basic (Pack de 12 magdalenes individuals; 5,55 euros) i Ionegg (comprat en Amazon, Pack de 2 safates per a 4 magdalenes; 10,99 euros).

OCU ha traslladat aquests resultats a l’Agència Espanyola de Seguretat i Alimentació (AESAN) i a les empreses afectades per a sol·licitar la retirada de la venda d’aquests dos productes.

A més, els resultats d’aquest estudi serveixen per a reforçar la petició d’OCU i d’altres organitzacions europees (BEUC) d’establir mesures que assegurin que els materials en contacte amb els aliments no comportin riscos per als consumidors. Per a això, s’han de realitzar més investigacions sobre la toxicitat de les substàncies químiques en l’organisme i desenvolupar normatives específiques per a cada tipus de material (silicona d’ús alimentari en aquest cas) que estableixin quin tipus de substàncies poden utilitzar-se en la seva fabricació i limiti les quantitats en les quals puguin trobar-se.

Com usar els motlles de silicona amb garanties

Vists els resultats, podem concloure que es poden utilitzar els motlles de silicona, però no de manera intensiva, és millor no usar-los diàriament.

  • Comprova que el motlle pot utilitzar-se en el forn i segueix les recomanacions d’ús del fabricant perquè el motlle no es deteriori: no utilitzar el grill, col·locar-lo lluny de les parets del forn, no utilitzar ganivets ni altres utensilis punxants, rentar-lo amb un detergent suau, etc.
  • En el primer ús és quan previsiblement es desprenen més substàncies del motlle, hi ha un remei per a fer una “cura” abans d’estrenar-lo. Consisteix a omplir el motlle amb una barreja d’aigua, farina i oli, ficar-lo en el forn a 220 graus durant una hora i rebutjar després aquesta barreja: així evitarem ingerir la majoria de les substàncies residuals del procés de fabricació.
  • A internet hi ha tutorials que t’ensenyen a fer motlles casolans amb les teves pròpies formes, rèpliques d’objectes que tinguis a casa i a tu t’agradin. En alguns diuen que si utilitzes cautxú de silicona i un catalitzador de platí perquè la massa s’endureixi, no hi ha risc que passin substàncies tòxiques a l’aliment. Però l’OCU desaconsella utilitzar motlles fets a casa per a enfornar o congelar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa