Vadegust
El motiu pel qual sempre s’ha de rentar la pell dels alvocats

Encara que no t’ho hagis plantejat mai, i segurament no ho facis, hi ha un motiu pel qual sempre s’ha de rentar la pell dels alvocats abans de tallar-los. Com que ja venen relativament nets i no ens en mengem la pell, sembla que no calgui rentar-los. Ara bé, si no ho fem, ens exposem a una possible infecció per listèria.

Això és el que demostra un estudi de l’agència de seguretat alimentària dels Estats Units (FDA), que va detectar la presència d’aquest bacteri a l’exterior de gairebé un 18% dels alvocats analitzats. El problema és que, quan tallem l’alvocat, “amb el ganivet passem la contaminació de la pell a l’interior del fruit”, segons ha explicat a RAC1.cat l‘experta en seguretat alimentària Carolina Ripollés.

El risc de contaminació encreuada

L’estudi de la FDA va analitzar 1.615 mostres d’alvocats i va concloure que la prevalença de listèria a la polpa del fruit era del 0,24%. Ara bé, a les mostres de pell, la presència del bacteri augmentava fins al 17,73%.

A més a més, un altre risc important és la contaminació encreuada. “Si tallem l’alvocat estem contaminant el ganivet, i amb el mateix ganivet segurament tallarem el tomàquet o altres productes”, avisa la Dra. Ripollés. 

La importància de rentar bé els alvocats

Per tot plegat, tant l’estudi com l’experta consultada per Rac1 recomanen rentar bé els alvocats abans de tallar-los. L’FDA aconsella “rentar-los a fons amb aigua i fregar-los amb un raspall” i, a continuació, assecar-los amb paper o un drap net. Carolina Ripollés afegeix que seria ideal que també es desinfectessin els fruits per “assegurar-nos que n’eliminem els microorganismes”.

La desinfecció la podem fer amb algun dels productes específics que hi ha al mercat, amb una mica de lleixiu diluït o amb “un detergent suau i neutre”, explica l’experta, que afegeix que “és molt important esbandir-los bé per treure les restes del producte químic”. Coincideix a dir que cal assecar bé els alvocats “perquè la humitat afavoreix que els bacteris sobrevisquin”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a octubre 28, 2022 | 08:28
    Anònim octubre 28, 2022 | 08:28
    Com que jo no en menjo - els trobo repugnants- cap problema.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa