Vadegust
El motiu pel qual cal posar una cullera quan escalfem líquids al microones

Potser no t’ho havies plantejat mai, però hi ha un motiu pel qual cal posar sempre una cullera dins dels líquids que escalfem al microones. De fet, en molts microones nous es pot trobar una etiqueta amb dos dibuixos: un amb una cullera submergida en un got d’aigua i un tic al costat, i una altra només amb un got d’aigua ocult sota una creu. Aquests símbols indiquen que és recomanable escalfar el got d’aigua amb la cullera, segons publica ‘La Vanguardia‘, però per quin motiu?

L’objectiu és evitar el sobreescalfament, un fenomen que es dona quan escalfem aigua en el microones i supera el punt d’ebullició (100 °C). El problema és que quan això succeeix, el líquid pot no bullir, però amb la més mínima pertorbació o un petit moviment, l’aigua pot esclatar violentament i sortir-se del recipient. Això pot passar dins de l’electrodomèstic o en treure el got del seu interior, podent provocar-nos cremades.

Un microones en una cuina | Pixabay

Aquest sobreescalfament acostuma a produir-se sobretot quan s’escalfa l’aigua en tasses de ceràmica o gots de vidre nous amb poques imperfeccions. És així perquè en aquests recipients les bombolles no tenen on adherir-se, d’aquí que no es produeixi el bulliment. Però si en retirar l’aigua de l’aparell afegim algun element que permeti que s’adhereixin, com una cullera o una bossa de te, poden donar-se les condicions perquè bulli de sobte i es produeixi aquesta espècie de “explosió”.

El risc de sobreescalfament també és superior en escalfar líquids que no presenten sòlids, com l’aigua. Per a eludir aquest problema, l‘EFSA recomana agregar al líquid ingredients com a cafè instantani o sucre abans d’escalfar. Alguns fabricants, en canvi, aconsellen submergir en ella una cullera de cafè. Abans de fer-ho, però, comprova que el teu microones ho permet buscant l’etiqueta que ho confirma.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa