Vadegust
Mor Joan Bayén, propietari del bar Pinotxo del mercat de la Boqueria

Joan Bayén, el mític cambrer i propietari del bar Pinotxo de la Boqueria, ha mort aquest dimarts als 88 anys, segons han confirmat fonts de l’emblemàtic mercat barceloní. En Juanito, com el coneixia tothom, es va jubilar la tardor de l’any passat després de dedicar tota la seva vida a servir la clientela vestit amb la seva peculiar armilla i corbata de llacet. Tant l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, com el cap de llista del PSC a les eleccions municipals, Jaume Collboni, i el d’ERC, Ernest Maragall, han lamentat la pèrdua de qui han recordat com “l’ànima de la Boqueria”. La mort de Bayén arriba un mes i mig després de la venda de la llicència de l’establiment i el polèmic traspàs del mateix a causa de desavinences familiars.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha traslladat el seu condol a la família i amistats de Joan Bayén “el mític Pinotxo de la Boqueria” i ha assegurat que Barcelona “no l’oblidarà”. “Recordarem sempre el seu somriure, el seu carisma, la seva extremada amabilitat i la passió pel que feia”, ha afegit en un missatge que ha difós a través del seu canal de Telegram.

Per la seva banda, el cap de llista del PSC a les eleccions municipals de Barcelona, Jaume Collboni, ha expressat mitjançant un missatge a Twitter, que Barcelona ha perdut un “autèntic referent” i un “emblema de moltes generacions”. Ha reconegut la seva “capacitat de treball” i el seu “caràcter afable i extravertit”.

En aquest mateix sentit s’ha expressat el portaveu d’ERC i cap de llista dels republicans a les municipals, Ernest Maragall, que ha afirmat que Bayen era “l’ànima, el referent, el símbol i un dels històrics del mercat i de Ciutat Vella”.

Joan Bayén, el mític propietari del bar Pinotxo del mercat de la Boqueria | ACN

Traspàs polèmic

La mort de Bayén arriba un mes i mig després de la venda de la llicència i el polèmic traspàs d’aquest establiment arran d’una disputa familiar. Segons un comunicat del despatx d’advocats Enrique Moreno, el Pinotxo va posar-se en contacte amb ells i va explicar-los que patia una situació de “maltractament” per part dels familiars que treballaven amb ell al bar. Entre aquests destacava el seu nebot, Jordi Asín, amb qui hauria mantingut les majors desavinences.

Fonts d’Enrique Moreno han apuntat que Bayén “no tenia documentació alguna de la societat que regentava el negoci i no sabia res de la gestió del bar”. Alhora, han indicat que “sentia angoixa” i no gosava demanar als seus nebots “per la situació econòmica” de l’establiment.

En aquesta línia han destacat que l’any 2011 el nebot de Bayén va registrar la marca “Bar Pinotxo” a nom seu i ho va fer d’amagat del seu tiet.

Han assegurat que mentre els lletrats d’ambdues parts tractaven de negociar un acord de liquidació pacífica de la societat gestora i la recuperació de la marca per part de Bayén, el seu nebot hauria acudit als mitjans de comunicació per presentar-se com a destinatari principal de la herència de Bayén.

Finalment, el 27 d’octubre, el mític Pinotxo va veure’s obligat a abandonar el bar on havia treballat tota la vida després que els seus nebots “organitzessin una mena de revolta per fer-lo plegar”.

Ha manifestat també que “no content d’haver-se apropiat de la marca a l’esquena del seu oncle, a més, pretén quedar-se la societat gestora abans esmentada de la que ‘Pinotxo’ posseeix el 50%, la dissolució de la qual es va requerir en data 25 de gener d’aquest any per raons òbvies”, ha afegit.

Així mateix, ha emfatitzat que la fundadora del negoci, Catalina (mare de Juanito i àvia d’Asin), va cedir les parades al primogènit i no a la mare d’Asin, que tenia fruiteries. Aquesta les va “vendre” al seu germà “en lloc de cedir-les als seus fills, Albert i Jordi Asín”.

També ha recordat que el nebot hauria tingut oportunitat de comprar les concessions ja que l’oncle se les va oferir per un preu inferior al traspàs final. Alhora, ha dit que Asín hauria “pretès i pretén, quedar-se tots els actius del seu oncle vinculats al bar, pagant 36.000 euros i una renda vitalícia per a “Pinotxo” (als 88 anys) de 1.353 euros”.

El despatx d’advocats ja han presentat una acció legal perquè Bayén recuperi la marca Pinotxo. Alhora ha indicat que no dubtaran en emprendre les accions legals necessàries per preservar el llegat i garantir que el Bar Pinotxo continuï amb un “digne successor”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa