Notícia molt trista. El xef escocès Jock Zonfrillo ha mort amb només 46 anys d’edat. Així ho ha anunciat la seva família a través d’un breu i contundent comunicat en el compte d’Instagram del propi cuiner. “Amb el cor totalment destrossat i sense saber com podrem continuar vivint sense ell, ens sentim desolats en informar que Jock va morir ahir”, començava el text.
I continua: “Moltes paraules podrien descriure’l, moltes històries es podrien explicar sobre ell, però en aquest moment estem superats com per posar-hi paraules. Per a aquells que es van creuar en el seu camí, es van convertir en la seva parella o van tenir la sort de ser la seva família, guardeu a aquest orgullós escocès en els vostres cors quan prengueu el vostre proper whisky”.
Finalment, la família demana: “Us implorem que ens deixeu plorar en privat mentre trobem la manera de superar aquesta situació i de trobar un espai a l’altre costat per a celebrar al nostre insubstituïble marit, pare, germà, fill i amic”.
Fill de pare italià i mare escocesa, Zonfrillo va néixer a Glasgow (Escòcia) i va començar com a aprenent de cuina en un prestigiós restaurant del seu país amb tot just 15 anys. Més endavant, va treballar a les ordres del reconegut xef britànic Marco Pierre White, així com en altres grans restaurants, tal i com publica ‘La Vanguardia‘.
Quan es va traslladar a Austràlia, fa 23 anys, va obrir el seu Bistro Blackwood i el restaurant Orana, a Adelaide. L’any 2016 va posar en marxa la Fundació Orana, dedicada a la preservació del llegat culinari aborigen. Zonfrillo havia recorregut centenars de comunitats remotes per a secundar-les en la producció i comercialització de més de 10.000 ingredients natius i en la recerca dels seus nous usos en la cuina.
Un coneixement i un llegat que va donar a conèixer a Europa a través d’una ponència en el congrés Sant Sebastià Gastronómika i, especialment, en convertir-se en el guanyador del prestigiós premi Basque Culinary Word Prize del 2018, que reconeix la labor de xefs amb iniciatives transformadores per a la millora de la societat. Va ser un premi que es va anunciar a Mòdena, on es va desenvolupar la reunió anual del Consell Assessor del Basque Culinary Center, que presideix Joan Roca.