Vadegust
‘Modernist pizza’, la nova bíblia de la pizza

Nathan Myhrvold acaba de publicar la nova bíblia de la pizza. Aquest estatunidenc (Seattle, 1959), doctorat en Física Teòrica i Matemàtiques per la Universitat de Cambridge, és conegut per haver estudiat la teoria quàntica de la gravetat amb Stephen Hawking i per haver estat director tecnològic de Microsoft al costat de Bill Gates, i ara ha presentat a Barcelona la seva nova publicació, ‘Modernist Pizza’, una obra de 3 volums -que aglutinen 1708 pàgines- centrada exclusivament en el menjar més popular del món, la pizza.

Segons recull ‘La Vanguardia‘, aquest treball, que Myhrvold ha trigat quatre anys a desenvolupar al costat del mexicà Francisco Migoya i el seu equip, recull més de 1.000 receptes de pizzes, unes 12.000 proves i 500 experiments previs. També explica alguns dels seus nous descobriments i tècniques, com la sopa de llauna transformada en salsa per a pizza o una mozzarella fior di latte que marca nous estàndards. O la raó científica per la qual la massa de les vores de la pizza s’infla amb la calor i el centre no.

“Li vam pregunter a bastants pizzaiolos i cap sabia respondre’ns. L’efecte es produeix perquè, durant l’enfornat, el centre de la pizza es manté més fred. En estar recobert per la salsa, no aconsegueix la mateixa temperatura de cocció”, assenyala Myhrvol, afegint que per a arribar a aquesta conclusió fins i tot van crear un prototip de pizza feta a partir de sorra.

Una pizza en una imatge d'arxiu | Pixabay
Una pizza en una imatge d’arxiu | Pixabay

‘Modernist Pizza’, a més, recull en les pàgines del seu primer volum noves dades sobre la història i consum d’aquesta elaboració. Entre els més curiosos, sabies que només hi ha dos països en el món on no es registra ni un rastre de pizza? Són dues illes situades en l’oceà pacífic, Tuvalu i Kirivita, on pel que sembla encara no ha arribat el furor per la recepta més famosa d’Itàlia.

Durant els seus viatges l’equip de Myhrvold també va trobar que a São Paulo les caixes de pizza tenen una característica única: les pestanyes de la tapa estan pensades perquè no es pugui manipular. Un fet curiós, sumat al costum brasiler de només consumir pizza a l’hora de sopar. Entre moltes altres curiositats que recull el llibre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa