Vadegust
El mite de la copa de vi al dia: bona o dolenta per a la salut?

Una investigació de l’Hospital General de Massachusetts, l’Institut Broad del MIT i la Universitat d’Harvard (els Estats Units) ha conclòs que els suposats beneficis del consum lleu d’alcohol per al cor poden atribuir-se en realitat a altres factors de l’estil de vida que són comuns entre els bevedors. En l’estudi, publicat en la revista científica ‘JAMA Network Open’, van participar 371.463 adults (amb una edat mitjana de 57 anys i un consum mitjà d’alcohol de 9,2 begudes a la setmana) que formaven part del Biobanc del Regne Unit, una base de dades biomèdica a gran escala i un recurs d’investigació que conté informació genètica i sanitària exhaustiva.

D’acord amb estudis anteriors, els investigadors van descobrir que els bevedors lleugers o moderats tenien el menor risc de malaltia cardíaca, seguits per les persones que s’abstenien de beure. Les persones que bevien en excés presentaven el major risc. Tot i això, l’equip també va descobrir que els bevedors lleus o moderats tendien a tenir estils de vida més saludables que els abstemis, com una major activitat física i ingesta de verdures, i un menor consum de tabac. El fet de tenir en compte només uns pocs factors d’estil de vida va reduir significativament qualsevol benefici associat al consum d’alcohol.

Un got de whisky | Pixabay

L’estudi també va aplicar les últimes tècniques d’un mètode anomenat aleatorització mendeliana, que utilitza variants genètiques per a determinar si un vincle observat entre una exposició i un resultat és consistent amb un efecte causal -en aquest cas, si el consum lleuger d’alcohol fa que una persona estigui protegida contra les malalties cardiovasculars-.

Quan els científics van dur a terme aquestes anàlisis genètiques de les mostres preses dels participants, van descobrir que els individus amb variants genètiques que predeien un major consum d’alcohol eren, en efecte, més propensos a consumir majors quantitats d’alcohol, i més propensos a patir hipertensió i malalties coronàries.

Les anàlisis també van revelar diferències substancials en el risc cardiovascular al llarg de l’espectre de consum d’alcohol tant en homes com en dones, amb augments mínims del risc quan es passa de zero a set begudes per setmana, augments de risc molt més grans quan es passa de set a 14 begudes per setmana, i un risc especialment alt quan es consumeixen 21 o més begudes per setmana.

Copa de vi negre | Pixabay
Copa de vi negre | Pixabay

En particular, els resultats suggereixen un augment del risc cardiovascular fins i tot a nivells considerats de “baix risc” per les directrius nacionals del Departament d’Agricultura dels Estats Units (és a dir, per sota de dues begudes al dia per als homes i d’una per a les dones). El descobriment que la relació entre la ingesta d’alcohol i el risc cardiovascular no és lineal, sinó exponencial, va ser recolzat per una anàlisi addicional de les dades de 30.716 participants en el Biobanc Mass General Brigham.

Per tant, encara que reduir el consum pot beneficiar fins i tot a les persones que prenen una beguda alcohòlica al dia, els beneficis per a la salut de la reducció poden ser més substancials (i, tal vegada, més significatius des del punt de vista clínic) en aquells que en consumeixen més. “Els resultats afirmen que no s’ha de recomanar el consum d’alcohol per a millorar la salut cardiovascular, sinó que la reducció de la ingesta d’alcohol probablement reduirà el risc cardiovascular en tots els individus, encara que en diferent mesura segons el nivell de consum actual”, afirma un dels investigadors.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a abril 01, 2022 | 08:28
    Observador abril 01, 2022 | 08:28
    Una mica de compte, que no ens passi com a aquell del conte, que diguè al metge que ell no bevia, no fumava, no prenia café i no tenia relacions sexuals. I el metge li respongué: "Aleshores, perquè em vé a veure?. Vosté és un mort en vida".

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa