Vadegust
Missió: protegir la “pizza napoletana” davant del frau

Són molts els restaurants on llegim “pizza napoletana” a la carta, i que, un cop demanat i servit el plat, poc s’assemblen a una autència pizza napolitana. Per aquest motiu, acaba d’inscriure’s aquesta denominació en el registre europeu d’especialitats tradicionals garantides (ETG) amb reserva de nom, tal i com s’ha publicat en el Diari Oficial de la Unió Europea.

D’aquesta manera, la denominació “pizza napoletana” desapareixerà dels menús i cartes dels restaurants que no compleixin amb les normes de producció en relació als ingredients, cocció i preparació, tal i com publica ‘La Vanguardia‘. Entre aquestes, la massa ha de fermentar un mínim de dues hores i la seva manipulació ser manual; hauran de respectar-se els diferents mètodes de farciment; la cocció es realitzarà exclusivament en un forn de llenya a 485 °C o, entre altres requisits, que les matèries primeres utilitzades seran italianes.

Una pizza en un forn de llenya | Pixabay

Així, a partir del 18 de desembre, els establiments que ofereixen “pizzes napolitanes” que no respectin aquestes normes poden ser sancionats, ja que el Reglament d’Execució (UE) 2022/2313 determina que els noms registrats “seran protegits contra tot ús indegut, imitació o evocació i contra qualsevol altra pràctica que pugui induir a error al consumidor”, i seran els propis Estats membres els que assegurin que la denominació s’utilitzi com cal.

Els cànons de producció d’aquesta elaboració típica es van registrar per primera vegada l’any 1984 després d’una reunió de pizzers napolitans, que van redactar una breu especificació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa